2024.04.26. - Ervin

A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!

A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!
A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!A legújabb kutatások ezt 20-30 ezer évvel ez előttre datálják, innen indul a kutya és az ember együttélése. A kutya, mint háziállat ezzel megelőzte a juhot, a lovat, a kecskét. Hű társa lett az embernek, s ezzel együtt esett át szükségszerű fizikai és lélektani változásokon. Követte őseinket hosszú vándorlásaikon, alávetette magát akaratuknak, s ezzel elvesztette természetének legsajátosabb vonásait. A kutya, amilyennek ma ismerjük, már az ember teremtménye, amelyet gondos kiválasztó munkával és keresztezéssel hozott létre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06


Haltenorth 1958-ban írta: "Minden ragadozó atyja a kutya". Úgy 40 millió éve alakult ki az ősragadozókból a ma is élő valamennyi ragadozócsalád, majd a kutyaszerűek (Canoidea) nagy csoportja, amely a kutyafélékből, a medvefékékből, a mosómedvefélékből és a menyétfélékből áll. A kutya szűkebb családja a farkasok, a házi kutyák, a rókák és a sakálok. (Valamikor a hiéna is ebbe a csoportba tartozott.)

A kutyaszerűek története voltaképpen a creodontákkal kezdődött, amik a ragadozók rendjébe tartozó kis húsevő emlősök voltak. A dinoszauruszok korában éltek, ám nagyságuk alig haladta meg a mai egerekét, azonban alkalmazkodóképességüknek és mozgékonyságuknak köszönhetően túlélték a félelmetes óriást. Később belőlük alakult ki a Myacidák kis csoportja. A Myacidákból később alakulhattak ki a tágabb értelemben vett kutyák és rokonaik. A fejlődés során alkalmassá váltak a gyors futásra, s a falkába való beilleszkedésre.

Az igazi "őskutya" a Tomarctus már nagyon emlékeztetett a kutyára. A pliocén korszak idején, amikor a nagy jégmezők hol előre nyomultak, hol visszahúzódtak, fejlődtek ki a "vadkutyák" jelenkori típusai, a farkasok, a prérifarkasok, a sakálok, a rókák, stb.

A legújabb kutatások szerint a kutyák az európai farkasokkal állnak közeli rokonságban. A legrégebbi kutyaleletek is Európából kerültek elő, 15-35 ezer évesek. A vita még tart arról, hogy a háziasítás az európaiaknak vagy az ázsiaiaknak sikerült-e először, de akárhogy is volt, a megszelídített kutyák biztosan pillanatok alatt eljutottak a kereskedelem révén egyik helyről a másikra.

Ma már rengeteg kutyafajtát ismerünk a törpepincsertől egészen a német dogig, de a legtöbb fajta az elmúlt 100 évben jött létre.

Nektek van kedvenc fajtátok, vagy csak az állat természete a fontos?

Forrás: evamagazin.hu
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra