2024.04.27. - Zita

A madarak fiókáiknak is átadják a stresszt

A stressz a madarakra is hatással van. Sõt, amennyiben a japánfürjeket stressz éri, azt továbbadják utódjaiknak is - derítették ki osztrák és francia kutatók. Különbözõ emlõsökrõl már eddig is ismert volt, hogy az anya életkörülményei jelentõs hatással lehetnek az utódok késõbbi tulajdonságaira.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A japánfürjek társas csoportokban élnek, amennyiben az állatok új csoportba kerülnek, ahogyan ez a kísérlet során háromnaponta megtörtént, ezt stresszként élik meg. Az elvárásoknak megfelelõen az ötven "stresszelt" tojó agresszívebben viselkedett, mint a másik ötven, amelyek maradhattak eredeti csoportjukban.

A terhelést ezután a tojók átadják utódaiknak is. Cécilia Houdelier, a Rennes-i Egyetem kutatója a Bécsi Egyetem és a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatóival együttmûködve bebizonyította, hogy a fent említett körülmények közt a tojássárgájában jelentõsen nõ a tesztoszteronszint. A tesztoszteront elsõsorban hím nemi hormonként ismerjük, de a társas viselkedést is befolyásolja, többek közt az agresszivitást.

A magas tesztoszteronszintû tojásokból kikelõ fiókák fejlõdése az elsõ hetekben eltért a többiekétõl - írják a kutatók a Plos One címû folyóiratban. Elsõ ízben sikerült kimutatni, hogy az ilyen tojásokból származó fiókák késõbb kelnek ki, és az elsõ három héten lassabb a fejlõdésük.

A fiókák viselkedésükkel is kitûntek: nyugtalanabbak és óvatosabbak voltak, továbbá érzékenyebben reagáltak zavarásokra is. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a fiatal madarak jobban fel vannak készülve a veszélyhelyzetekre. Ez a tudósok szerint illik a képbe - hiszen egy veszélyes környezetben élõ fürjtojó megnövekedett tesztoszteronszintje, amelyet átad utódainak is, nagyobb túlélési esélyt jelent azok számára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra