2024.04.26. - Ervin

Légycsapó elleni mechanizmus a legyek agyában

Chicago - Azért nehéz lecsapni egy legyet, mert a légyagy "kódolva" van a légycsapó ellen - állapították meg amerikai tudósok.

Már a veszély közeledtével a rovarok úgy készítik elõ repülésük rajtját, hogy ellenkezõ irányban biztos "egérutat" nyerjenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Ezek nagyon gyors mozdulatok, körülbelül 200 millimásodpercet vesznek igénybe, de ezalatt az állat képes meghatározni a fenyegetés irányát, valamint +összeállítja+ a meneküléshez szükséges mozdulatsort, ehhez beállítja a lábait és a szárnyát. A legyek agya tehát elképesztõen rövid idõ alatt képes az érzékelési ingerre megfelelõ motoros választ adni" - foglalta össze a Current Biology címû folyóiratban megjelent tanulmányt Michael Dickinson, a Kaliforniai Mûszaki Egyetem biológiai mérnök.

Dickinson és csoportja gyümölcslegyeket, egy csinos légycsapót és nagysebességû digitális képalkotó berendezést használt fel kísérletéhez. Tapasztalataik szerint a rovarok a szembõl jövõ támadásra középsõ lábaikat elõre mozdítják, hátrafelé húzódnak és hátsó lábaikat felemelik egy "rükvercfelszálláshoz" készülve. Ha a fenyegetés oldalról érkezik, a légy az ellenkezõ oldalra húzódik, mielõtt elrepül.

A kutatás új megvilágításba helyezi a rovarok idegrendszerérõl szerzett eddigi ismereteinket, de segítséget nyújt abban is, hogy túljárhassunk a legyek eszén.

"Nem jó pontosan a felszállni kész légyre célozni: lecsapáskor hatékonyabb inkább a menekülési útvonalat elzárni" - mondta Dickinson, aki egész életét a rovarmozgás tanulmányozásának szentelte: korábban már létrehozott egy aprócska repülõ robotot, a Robotflyt és egy háromdimenziós repülésszimulátort, a Fly-O-Vision-t.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra