2024.04.26. - Ervin

Gyilkos herpesz tizedeli a fiatal francia osztrigákat

Herpeszvírus tizedeli a Franciaországban nevelt fiatal osztrigákat, mert azok túl sok energiát fektetnek nemi szerveik fejlesztésébe, ahelyett, hogy természetes védekezõrendszerüket erõsítenék.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tudósok heteken át nyomoztak a pusztulás rejtélyes növekedése ügyében a puhatestûek között, amelyet a franciák nagyon szeretnek citrommal és fehér borral fogyasztani.

Az Ifremer, a legnagyobb francia tengeri kutatóintézet július 3-án állított fel válságstábot, amelynek tagjai éjt nappallá téve próbálták megérteni, hogy miért pusztul el a 12-18 hónapos osztrigák 40-100 százaléka szinte valamennyi francia tenyészterületen.

A kutatók végül lokalizálták a vírust, amelyet 1-es típusú Oyster Herpesvirusnak (OsHV-1) neveztek el. A vírus pusztítását a kedvezõtlen idõjárási viszonyok is segítették, mert ezek legyengítették az osztrigákat. Mint Johanna Martin szóvivõnõ elmondta, túlságosan meleg volt a tél, amelyet esõs tavasz követett, és ezért nagyon erõs planktonnövényzet fejlõdött ki. Az osztrigák nagyon jól tápláltak lettek, és nagyon sok energiát pazarolnak el nemi szerveik kifejlesztésére természetes tartalékaik kárára, és ezáltal sebezhetõvé váltak.

Jelenleg nincs gyógyszer az OsHV-1-re, de a pusztulást más fertõzés is okozhatja a tudósok szerint: például a mérgezõ hatású tengeri alga, egy másik vírus, a Vibrio splendidus, amely szintén felütötte a fejét Franciaországban.

Franciaország évente mintegy 110 ezer tonna osztrigát termel, ezzel negyedik a világranglistán Kína, Dél-Korea és Japán után. Kína fedezi a világ osztrigafogyasztásának 83 százalékát. A francia osztrigatenyészetek 90 százaléka a nyugati tengerparton található, s a halálos vírusfertõzés csak a délnyugati Arcachon vidékét kímélte meg.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra