2024.04.26. - Ervin

Óriáspandák diétán

Óriáspandák diétán
Peking - Diétázni kényszerülnek az óriáspandák a csengtui (Chengdu) pandatenyésztõ és kutatóközpontban, mivel az állatok táplálékául szolgáló bambuszerdõkben is súlyos károk keletkeztek a szecsuani (Sichuan) földrengés után.

A délnyugat-kínai Szecsuan tartomány közigazgatási központjánál lévõ rezervátum 67 óriáspandája az élelemhiány miatt kimérve kapja a napi bambuszadagját, jóllehet a párzási idõszakban az átlagosnál is többet kellene enniük.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"A felnõtt pandák naponta átlagosan 10 kilogrammnyi ürüléket termelnek, de a jelenlegi helyzetben csak napi 2-3 kilónyi trágyát hagynak maguk után" - mondta Vang Cseng-tung (Wang Chengdong), a központ egyik munkatársa.

Aggodalomra azonban nincsen ok, mert a bambuszhajtások mellett a pandák más kiegészítõ táplálékokat és gyümölcsöket is kapnak, valamint a bambuszhiány sem tart sokáig - magyarázta Hu Csin-csu (Hu Jinchu) pandaszakértõ.

A bambuszerdõkben gazdag tartományban vannak azonban olyan területek, amelyeket nem érintetett a földrengés. A bambuszfélék pedig a földcsuszamlások pusztította völgyekben is hamar új hajtásokat hoznak - hangsúlyozta a szakértõ.

A kínai erdészeti hivatal adatai szerint a természeti katasztrófában a pandák menedékéül szolgáló erdõk 83 százaléka, azaz mintegy 1,9 millió hektárnyi területet károsodott. Legtöbb veszteség a Vencsuan járásban található Volung (Wolong) Nemzeti Parkot érte, ahol egy nõsténypanda is elpusztult a romok alatt.

(Bodnár Balázs)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra