2024.03.19. - József, Bánk

Adó 1 százalék az Állatok megmentésére

Adó 1 százalék az Állatok megmentésére
Adó 1 százalék az Állatok megmentéséreAz Orpheus Állatvédő Egyesület gazdikereső programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szerető gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentő tevékenységkor az érdem a segítőké is egyben, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Az utcáról megmentett kutyák és cicák nevében hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adóbevalláskor adó 1 százalékuk felajánlásával az állatok mentését segítik. Segítőink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Köszönjük!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Állatokat (kutyákat és cicákat) mentünk, most adó 1% felajánlással Ön is segíthet!

Kérjük támogassa az Állatmentést!
Orpheus Állatvédő Egyesület
Adó 1%: 18464654-1-06

(Személyi Jövedelemadó egy százalék felajánlása óriási segítség!
Adóbevalláskor az 1% felajánló részbe adószámunk beírásával segíthet!)

személyi jövedelem adó 1 százalék

Főbb állatvédelmi feladatkörök, melyekhez az adó egy százalék támogatás nagyban hozzájárul:
- állatok mentése (elsősorban utcáról, bajban lévő kutyákat és cicákat),
- állatvédelmi szakportál Állatvédő.hu üzemeltetése,
- védencek gyógyítása, rendbe hozatala,
- gazdit kereső állatok számára örökbefogadók felkutatása,
- "SintértNE!" reformprogram a gyepmesteri telepek felszámolásáért,
- környezettudatosság - felelős állattartás népszerűsítése, oktatás,
- "Állatrendőrségért" Mozgalom, jobb törvények megalkotásában való részvétel,
- állatbarát szakportál zug.hu üzemeltetése,
- védencek gyógyítása, rendbe hozatala,
- környezetvédelem, kultúra, szociális támogató programok,

Minden forint nagy segítség. Figyelmét és támogatását hálásan köszönjük!

Néhány kis védencünk az évente megmentett több száz kutyus és cicus közül. Az állatmentés sikeressége Angyalaink / Segítőink érdeme is!

adoegyszazalek
Adó 1% felajánlásoddal ÉLETet mentesz!
adó 1%
Legyél Te is Állatvédő!
orpheus
Mentsük meg együtt az Állatokat!
adó egyszázalék
Minden kedves segítőnk részese az életmentésnek!
adó 1 százalék
Legyél Tagunk, várunk támogatóink sorába!
adó egy százalék

Nincs adó 1%-a, de segítené az állatmentő munkát? Tárgyi és anyagi támogatása is segítheti az állatvédõ egyesület tevékenységét!

1%

A Kutyaház, itató - etető tálak, pórázok, játékok, pokrócok, ELEDEL mindig nagy segítséget jelentenek az állatok tartása, szocializációja, gyógyítása kapcsán!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület Számlaszáma:
11735005-20489094


(bármelyik OTP bankban személyesen lehet befizetni, vagy csekken, átutalással is eljuttatható az életmentő állatvédelmi támogatás)

Kérjük, támogassa személyi jövedelemadójának 1 százalékkal az állatmenhely egyesület állatvédelmi feladatait!

Hálás köszönettel fogadunk minden támogatást, így a személyi jövedelem adó (SZJA) 1 százalék felajánlásokat is. Nekünk minden 1% fontos támogatás, minden apró segítség nagyon fontos!

Kérjük, segítsen Ön is, hogy minél több rászoruló, beteg gyermeket, nélkülöző család problémáját, bajban lévő ember megmentését meg tudjuk valósítani! Adó 1 százalék felajánlásával sokat segít!

Mit kell tennie?
A rendelkezés az SZJA 1 százalékáról nem kerül Önnek pénzébe, csak egy-két percet kell rászánnia az adóbevallás elkészítésekor.

Rendelkezési lehetőségek:
Önnek lehetősége van arra, hogy adója 1+1 százalékának felhasználásáról a bevallás részét képező önálló EGYSZA lapon rendelkezzen és azt a bevallásával együtt elektronikusan vagy kinyomtatott formában postai úton továbbítsa a NAV felé legkésőbb tárgyévben május 20-ig.

Amennyiben Ön már elküldte adóbevallását és külön rendelkezik adója 1+1%-áról, úgy a rendelkező nyilatkozatot önállóan, legkésőbb a tárgyévben május 20-ig küldheti meg az adóhatóságnak elektronikusan vagy papíron kitöltött formában postán.

Abban az esetben, ha Ön munkáltatói adómegállapítást kér, tegye borítékba fentről letöltött rendelkező nyilatkozatot és adja át munkahelyén az adóbevallást készítő személynek legkésőbb tárgyévben május 11-ig. A borítékra írja rá adóazonosító jelét, zárja le a borítékot és írja alá saját kezűleg, a ragasztott felületre átnyúlóan.

Ha a személyi jövedelemadó bevallását elektronikusan, meghatalmazott útján kívánja elküldeni, akkor a rendelkező nyilatkozatot az adóhatóság csak akkor fogadja el, ha a meghatalmazott mind a bevallás, mind pedig a rendelkező nyilatkozat megküldésére az adóhatósághoz bejelentett meghatalmazással, érvényes regisztrációval rendelkezik.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön úgy dönt, hogy nevét és postai illetve elektronikus levelezési címét a szervezettel közöljék, akkor ezen szándékát az erre vonatkozó kódkockába jelölje "X"-szel, és töltse ki "Az adózó neve" mezőt és "Az adózó postai levelezési címe" vagy "Az adózó elektronikus levelezési címe" mezők közül legalább az egyiket. A kedvezményezett az Ön által megadott adatokat kizárólag közhasznú tevékenységével kapcsolatban az Önnel történő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhatja fel, és az adatokat kizárólag az adatszolgáltatást követő 5 évig kezelheti.

Szja 1+1 felajánlás állatvédelmi feladatokra, állatmenhely - állatotthon működtetésére

Az adó 1% felajánlás segíti az állatvédelem és az állatmenhely fontos feladatainak sikeresebb elvégzését, azaz az utcáról megmentett kutyusok és cicusok biztonságba helyezését, a kutyák, a macskák védelmét. Az szja egy százalék felajánlás felett sokan elsiklanak, pedig adóbevalláskor vagy utána május közepéig az adó 1 százalék felajánlás révén úgy lehet támogatni az állatmentő tevékenységet, hogy az közben nem kerül semmibe sem. Sok állatbarát az utcán talált kutyák kapcsán keresi fel az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központját, sokan pedig csak szimplán (állatbarát szemlélet miatt, együttérzésből, odaadásból) szeretnék az állatmenhely támogatása révén segíteni a soha véget nem érő állatmentő feladatokat. A megmentett állatokat (kutyákat, cicákat) kutya örökbefogadás és cica örökbefogadás (Gazdi kereső) révén szerető Gazdi jelöltek számára tesszük (meggyógyított, rendbe tett állapotban) örökbe fogadhatóvá.

Az állatokat tenyésztők / szaporítók körében nagyon sok az eladó kutya, eladó cica. Sokkal több állatot szaporítanak az emberek, mint amennyi cicára, kutyára a felelős állattartói kőr igényt tart. A hirdetésekben közzé tett eladó kutyák, eladásra szánt macskák, eladó házi kedvencek legtöbbje a felelőtlen megvásárlásokat követően megunt tárgyként - gazdátlanul - az utcán köt ki. Kóbor állatként az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központjában kerül megmentésre az utcára kitett / elhagyott kutyusok közül évente többszáznyi. Ha kutyát vásárolna, cicát venne magához, gondoljon az örökbe fogadható házi kedvencekre, válasszon eladó macska, megvásárolható kutya helyett az utcáról megmentett, teljesen egészséges, ingyen elvihető, örökbe fogadható kutyusokra, cicusokra is. Az országos állatvédő együttgondolkodás az igazi állatmentő segítség! Az adó 1% felajánlás mellett így fontos a kutya örökbefogadás, a cica örökbefogadás. Eladó cica, eladó kutya helyett keresse az örökbe fogadható macskákat, kutyákat, itt az Orpheus Állatvédő Egyesület gazdikeresőjében. Adó 1 százalék felajánlása mellett gondoljon állat vásárlása előtt a gazdira váró (utcáról megmentett) kutyák / cicák örökbe fogadhatóságára.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 1999 óta közhasznú egyesületként lényegében cicamenhely és kutyamenhely feladatokat lát el, bár állatmentő tevékenységét egy megszüntetett sintértelep (!fontos lenne a további sintértelepek megszüntetése!) reformprogramja által állatvédelmi központjában látja el. A talált cicák számára cicák mentésére alkalmas rehabilitációs részlegünkön kerülnek elhelyezésre, a talált kutyusok az állatvédelmi központ kutyás részlegén kapnak menedéket, így minden utcáról megmentett kutya és macska biztonságba kerül. Az állatvédő egyesület önkéntesei, segítői, tagsága, támogatói az állatmentő tevékenység fontosságát ismerik. A fontos küldetés a feladatok megoldásához juttatott támogatás révén végezhető el. A segítők és pártolók nélkülük / nélküled nem lehetne ilyen sikeres az állatvédelem. A támogatások felajánlása (legyen az szja 1 % felajánlás, állateledel, állatorvosi költségtámogatás, játék, póráz, nyakörv vagy egyéb állatvédelmi adomány) nagyon fontos és pótolhatatlan segítség. Természetesen az adó 1 százalék felajánlás mellett a gazdikereső program az egyik legfontosabb támogatás. A felelősen gondolkodó potenciális kutya örökbefogadók és cica örökbefogadók nélkül nehéz lenne az állatok további egyedeinek megmentése, így a gazdit kereső szervezői feladatok is nagyon lényegesek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kutyák és macskák védelmében, az állatok megmentéséért tevékenykedik. Az adó 1 százalék felajánlás, a befizetett adó 1+1 százalék állatvédelemre eljuttatott összege az állatmentő tevékenységek során legtöbbször életmentésre kerül felhasználásra. Az adó 1+1 felajánlás nem kerül semmibe, de óriási segítség az állatok megmentéséhez. Az állatvédők által eljuttatott adó 1 százalék támogatás a közhasznú egyesületünk legjelentősebb működési alapja. Az adó 1 % felajánlásból felajánlónként néhány száz forinttól általában néhány ezer forintig jut az állatmentésre, az állatvédelemre. Sok kicsi szja 1 % felajánlásból tevődik össze annyi bevétel, ami finanszírozhatóvá teszi az egész éves feladatokat és a magas költségek fedezését. Az szja 1 százalék felajánlás kapcsán érdemes tudakozódni a könyvelést végző szakembernél, a bérszámfejtést végző munkatársnál, mert bár egyszerű az szja 1 százalék felajánlás, de egy apró elírás vagy hiba a felajánlást meghiúsíthatja, ami azt eredményezi, hogy az állatvédő egyesületig nem jut el. Az adó 1% felajánlás kb. 2-3 percet vesz igénybe.

4 fontos indok, hogy adóbevallásodkor az adó 1 százalék felajánlással segítse az állatmentést:
- az szja 1+1% felajánlás minden egyes forintja (bármikor leellenőrizhetően) az állatok megmentésére, állatvédelemre fordítódik,
- kutya és cica gazdikereső, állatmentő tevékenységünk önzetlen, a bajban lévő állatok megmentése az adó 1 százalék felajánlás révén könnyebbé válik,
- az adóegyszázalék felajánlás nem kerül semmibe sem, úgy segítheti a felajánlás az állatvédelmet, hogy külön nem kell rá költeni,
- adóbevalláskor tett adó egy százalék felajánló támogatása révén - évente - nyolcszáz kutyus és cicus megmentésében vesz részt!
- az adó1százalék felajánlása az adóbevalláskor nem kerül plusz költségbe, mégis óriási segítség a közhasznú feladatok ellátása kapcsán az szja 1% felajánlás,

Adóbevalláskor az adó 1 százalék felajánlás jóvoltából az utcára kidobált - bajban lévő kutyusok az állatmenhelyen új esélyt, gazdát, örökbe fogadót kapnak. Az állatmentő tevékenység az szja egy százalék felajánlása által válik finanszírozhatóvá. Az szja 1+1% felajánlása így életet mentő támogatás! Az állatok megmentésén felül a megmentett kutyusok, megmentett macskák ingyenesen (chip-el, oltásokkal, oltási könyvvel) fogadhatók örökbe. Az örökbe fogadható állatok gazdisodásához komoly előkészületekre, felkészítésre, gyógykezelésre, szocializációra van szükség. Adóbevalláskor gondoljon arra, hogy az adó 1 százalék felajánlás révén fontos ügyet, az állatok megmentését támogathatja!

Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó bevallásakor az adó 1+1 százalék felajánlása semmibe sem kerül, mégis óriási segítség a kutyusok és cicák megmentéséhez. Az egyre növekvő állatorvosi költségeket, az állatotthonban megmentett állatok táplálását, a gazdikeresőt, a szállítási feladatokat a felajánlott szja 1 százalékból befolyó támogatásból tudjuk finanszírozni. Évente 800 mentett kutya és cica megmentését segítheti adó 1% felajánlásával.

Adóbevallás elkészítésekor a felajánlott szja 1+1% felajánlása az állatok mentéséhez fontos segítség! Adóbevalláskor az adóbevallás kitöltésekor az adó egy százalék felajánlása 1-2 percet vesz igénybe. Adóbevalláskor a személyi jövedelemadó befizetett összegének 1%-át karitatív célokra, egyesületek - alapítványok támogatására tudja juttatni. Adóbevallásakor az adóbevallás részeként az szja 1+1% nyilatkozat leadása nem kerül semmibe sem, de nagyon nagy segítség a segítő programok támogatására. Segítsen úgy adóbevalláskor, hogy közben az Önnek semmibe sem kerül! Adóbevallása mellé az adóbevalláskor az adó 1+1% ívet is adja le. Könyvelője / bérszámfejtője segítségét kérheti, ha elakadna az adóbevalláskor a személyi jövedelemadó 1% felajánlásával.

Segítségét, egész éves figyelmét, támogatását, adó egy százalék felajánlását a megmentett kutyusok és cicák nevében is hálásan köszönjük! Az Ön segítségével állatotthonunk, állatmentő tevékenységünk válik sikeresebbé! Az eredmények támogatóinkkal, Önnel is közösek!

21 érv, hogy miért támogasd az Állatvédőket



Kutya - cica mentés, évente több százszor


1999 óta sikeres történetünk alatt már több ezer kidobott, kóbor, gazdátlan állatnak nyújtottunk sorsfordító segítséget. Erőt, eszközöket adunk az életben maradáshoz, állatvédőket támogatunk, gazdikat keresünk, örökbeadást végzünk.

Ingyenesen


Minden állatvédelmi programunk ingyenes, hogy a bajban lévő állatok megmentésre kerülhessenek.

Állatvédelmi segítséget adunk


A járvány ellenére sem hagytuk cserben azokat, akik számítottak ránk: bajban lévú állatokat mentünk, állatok jólétével foglalkozunk.

Átláthatóak és függetlenek vagyunk


Támogatásodat körültekintően, tervezetten, átláthatóan kezeljük. Ismerje meg az Orpheus Állatvédő Egyesületet.

A bizalmad fontos érdem. Megbecsüljük.


Szakmaiságunkra elemző - értékelő, környezetvédő szakmai csapat is ügyel, így garantáltan jó helyre kerül az adó 1% támogatásod.

Társadalmi befektetés


Az állatok mentése mellett állatvédelmi szemléletformáló, oktatási programjaink is sikeresek, így tesszük állatbarátabbá az embereket. Figyelőink, önkénteseink révén teremtünk értéket.

Kézzel fogható - mérhető eredmények


Javuló viszony az állatvédelmi tevékenységet illetően. Egyre több állatvédelmi alapítvány, állatvédő egyesület jön létre. Ez nagy öröm, hiszen könnyebbé válik az állatbarátokkal való közös - sikeres munka.

„Az Orpheus Állatvédő Egyesület életmegmentő, állatvédő tevékenysége mindent megváltoztathat.”

Ha bármi kérdésed lenne az 1%-ról, itt nagy valószínűség szerint megtalálod a választ.



Miért fontos, hogy rendelkezzek az 1%-ról?


Nagy szükségünk van rád, hogy bármi történjék a világban, mi segítséget adhassunk. Állatvédelmi programjainkon bajban lévő állatokkal foglalkozunk. Mert az 1% felajánlás egy forintodba sem kerül. Mert te dönthetsz arról, hogy az állam mire fordítsa az adód egy részét. Mert két perc alatt szuperhős lehetsz. Állatmentő, állatvédő tevékenység támogatása fontos.

Mire fordítaná az Orpheus Állatvédő Egyesület az adó 1%-omat?


Évente több száz kutya, cica, díszállat mentésében vállalunk szerepet. Támogatóinkkal az eremények közösek. Legyél részese az állatvédelemnek.

Akkor is rendelkezzek, ha kevés vagy alacsony a jövedelmem?


Persze, hiszen sok kicsi sokra megy. Tudtad, hogy egy átlag 1% felajánlásból mi egy állat mentésének jelentős részét fedezni tudjuk?! Évente több mint 7 milliárd forintnyi felajánlás érkezik a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek javára, amely jelentős segítséget jelent a működésükben.

Mire figyeljek a támogatni kívánt szervezet kiválasztásánál?


Mindenképp olyan szervezetet válassz, ami átláthatóan működik. Keress rá a szervezet nevére az interneten, nézd meg a honlapját, alapelveiket, ellenőrizd, hogy kint van-e az éves beszámolója! Figyelj, nehogy összekeverd két hasonló szervezet nevét!

Hogyan rendelkezhetek az 1%-omról…



A. Ha a NAV készíti az adóbevallásom?


Ha van ügyfélkapud, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhetsz az 1%-ról néhány kattintással május 20-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az EGYSZA nyomtatványt és tárgyév május 20-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak. Az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőséged van az 1%-ról rendelkezni.

B. Ha a munkáltatóm gyűjti össze az 1% nyilatkozatokat?


Az EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatod a munkáltatódnak.

C. Ha egyéni vállalkozó vagyok?


Az adóbevallásod SZJAEGYSZA lapján tárgyév február 25-ig. Ha a február 25-ig leadott adóbevallásodban nem nyilatkoztál az 1%-ról, május 20-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak az EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

D. Ha saját magam készítem az adóbevallásom?


Elektronikusan rendelkezhetsz a SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak tárgyév május 20-ig.

Meddig rendelkezhetek az 1%-ról?


Az adott évben az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő május 20. Az ezt követően beküldött nyilatkozatokat a NAV nem dolgozza fel.

Mennyi időbe kerül rendelkezni az 1%-ról?


Gyorsan megy. Ha van ügyfélkapud, csak néhány perc az egész. De ha postai úton küldöd be, akkor sem vesz több időt igénybe, mint egy csekk befizetése, azaz kb. 2 perc az adó 1% felajánlás.

Ki rendelkezhet az 1%-ról?


Az 1%-ról az a magánszemély rendelkezhet, aki az előző évben fizetésből vagy egyéb bevételből származó adózott jövedelemmel rendelkezett. Adó 1%-ról szja-t nem fizetők (pl. kata-s vállalkozók) nem rendelkezhetnek, mert nincs személyi jövedelemadó befizetésük.

Már elkészítettem az adóbevallásom, de az 1%-ról nem rendelkeztem. Mit tehetek?


Május 20-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak az EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

Csak egy szervezetnek ajánlhatom fel?


Igen, egy adott évben csak egy civil szervezetnek ajánlható fel az 1%, alapítványnak vagy egyesületnek mehet az adó 1% felajánlás. Ha több szervezetet jelölsz meg vagy ha több nyilatkozatot töltesz ki, a NAV érvénytelennek fogja minősíteni őket.

Mi van akkor, ha csak a civil 1%-ról akarok rendelkezni és az egyháziról nem?


Megteheted. Ebben az esetben a nyilatkozatnak csak a civil szervezetekre vonatkozó részét töltsd ki.

Honnan tudom, hogy a civil szervezet megkapta az 1%-ot?


Ha ügyfélkapuval rendelkezel, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil alapítvány vagy egyesület, civil szervezet megkapta az összeget. Erre rendszerint a felajánlási évet követő év elején kerül sor.

Honnan tudom meg, hogy a civil szervezet mire használja fel az 1% felajánlásokat?


A civil szervezet csak abban az esetben kapja meg az elérhetőséged, ha ezt a rendelkező nyilatkozaton bejelölted. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat a kedvezményezett szervezetnek. Ha megadtad az adataid a nyilatkozaton, a civil szervezet be tud számolni arról, mire költötte az 1%-ból befolyt összegeket.

Adó egy százalék felajánlás fontos, életmentő segítség


Az adó egy százalék felajánlás abban az esetben életmentő, ha a civil szervezet nem kap sem állami támogatást, sem működését segítő normatív támogatást. Az egy százalék felajánlás életet ment!


21 érv, hogy miért támogasd az Állatvédőket



Kutya - cica mentés, évente több százszor


1999 óta sikeres történetünk alatt már több ezer kidobott, kóbor, gazdátlan állatnak nyújtottunk sorsfordító segítséget. Erőt, eszközöket adunk az életben maradáshoz, állatvédőket támogatunk, gazdikat keresünk, örökbeadást végzünk.

Ingyenesen


Minden állatvédelmi programunk ingyenes, hogy a bajban lévő állatok megmentésre kerülhessenek.

Állatvédelmi segítséget adunk


A járvány ellenére sem hagytuk cserben azokat, akik számítottak ránk: bajban lévú állatokat mentünk, állatok jólétével foglalkozunk.

Átláthatóak és függetlenek vagyunk


Támogatásodat körültekintően, tervezetten, átláthatóan kezeljük. Ismerje meg az Orpheus Állatvédő Egyesületet.

A bizalmad fontos érdem. Megbecsüljük.


Szakmaiságunkra elemző - értékelő, környezetvédő szakmai csapat is ügyel, így garantáltan jó helyre kerül az adó 1% támogatásod.

Társadalmi befektetés


Az állatok mentése mellett állatvédelmi szemléletformáló, oktatási programjaink is sikeresek, így tesszük állatbarátabbá az embereket. Figyelőink, önkénteseink révén teremtünk értéket.

Kézzel fogható - mérhető eredmények


Javuló viszony az állatvédelmi tevékenységet illetően. Egyre több állatvédelmi alapítvány, állatvédő egyesület jön létre. Ez nagy öröm, hiszen könnyebbé válik az állatbarátokkal való közös - sikeres munka.

„Az Orpheus Állatvédő Egyesület életmegmentő, állatvédő tevékenysége mindent megváltoztathat.”

Ha bármi kérdésed lenne az 1%-ról, itt nagy valószínűség szerint megtalálod a választ.



Miért fontos, hogy rendelkezzek az 1%-ról?


Nagy szükségünk van rád, hogy bármi történjék a világban, mi segítséget adhassunk. Állatvédelmi programjainkon bajban lévő állatokkal foglalkozunk. Mert az 1% felajánlás egy forintodba sem kerül. Mert te dönthetsz arról, hogy az állam mire fordítsa az adód egy részét. Mert két perc alatt szuperhős lehetsz. Állatmentő, állatvédő tevékenység támogatása fontos.

Mire fordítaná az Orpheus Állatvédő Egyesület az adó 1%-omat?


Évente több száz kutya, cica, díszállat mentésében vállalunk szerepet. Támogatóinkkal az eremények közösek. Legyél részese az állatvédelemnek.

Akkor is rendelkezzek, ha kevés vagy alacsony a jövedelmem?


Persze, hiszen sok kicsi sokra megy. Tudtad, hogy egy átlag 1% felajánlásból mi egy állat mentésének jelentős részét fedezni tudjuk?! Évente több mint 7 milliárd forintnyi felajánlás érkezik a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek javára, amely jelentős segítséget jelent a működésükben.

Mire figyeljek a támogatni kívánt szervezet kiválasztásánál?


Mindenképp olyan szervezetet válassz, ami átláthatóan működik. Keress rá a szervezet nevére az interneten, nézd meg a honlapját, alapelveiket, ellenőrizd, hogy kint van-e az éves beszámolója! Figyelj, nehogy összekeverd két hasonló szervezet nevét!

Hogyan rendelkezhetek az 1%-omról…



A. Ha a NAV készíti az adóbevallásom?


Ha van ügyfélkapud, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhetsz az 1%-ról néhány kattintással május 20-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az EGYSZA nyomtatványt és tárgyév május 20-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak. Az adóbevallás-tervezet online javítása közben is lehetőséged van az 1%-ról rendelkezni.

B. Ha a munkáltatóm gyűjti össze az 1% nyilatkozatokat?


Az EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatod a munkáltatódnak.

C. Ha egyéni vállalkozó vagyok?


Az adóbevallásod SZJAEGYSZA lapján tárgyév február 25-ig. Ha a február 25-ig leadott adóbevallásodban nem nyilatkoztál az 1%-ról, május 20-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak az EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

D. Ha saját magam készítem az adóbevallásom?


Elektronikusan rendelkezhetsz a SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak tárgyév május 20-ig.

Meddig rendelkezhetek az 1%-ról?


Az adott évben az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő május 20. Az ezt követően beküldött nyilatkozatokat a NAV nem dolgozza fel.

Mennyi időbe kerül rendelkezni az 1%-ról?


Gyorsan megy. Ha van ügyfélkapud, csak néhány perc az egész. De ha postai úton küldöd be, akkor sem vesz több időt igénybe, mint egy csekk befizetése, azaz kb. 2 perc az adó 1% felajánlás.

Ki rendelkezhet az 1%-ról?


Az 1%-ról az a magánszemély rendelkezhet, aki az előző évben fizetésből vagy egyéb bevételből származó adózott jövedelemmel rendelkezett. Adó 1%-ról szja-t nem fizetők (pl. kata-s vállalkozók) nem rendelkezhetnek, mert nincs személyi jövedelemadó befizetésük.

Már elkészítettem az adóbevallásom, de az 1%-ról nem rendelkeztem. Mit tehetek?


Május 20-ig még lehetőséged van eljuttatni a nyilatkozatodat a NAV-nak az EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton a területileg illetékes NAV-nak.

Csak egy szervezetnek ajánlhatom fel?


Igen, egy adott évben csak egy civil szervezetnek ajánlható fel az 1%, alapítványnak vagy egyesületnek mehet az adó 1% felajánlás. Ha több szervezetet jelölsz meg vagy ha több nyilatkozatot töltesz ki, a NAV érvénytelennek fogja minősíteni őket.

Mi van akkor, ha csak a civil 1%-ról akarok rendelkezni és az egyháziról nem?


Megteheted. Ebben az esetben a nyilatkozatnak csak a civil szervezetekre vonatkozó részét töltsd ki.

Honnan tudom, hogy a civil szervezet megkapta az 1%-ot?


Ha ügyfélkapuval rendelkezel, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil alapítvány vagy egyesület, civil szervezet megkapta az összeget. Erre rendszerint a felajánlási évet követő év elején kerül sor.

Honnan tudom meg, hogy a civil szervezet mire használja fel az 1% felajánlásokat?


A civil szervezet csak abban az esetben kapja meg az elérhetőséged, ha ezt a rendelkező nyilatkozaton bejelölted. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat a kedvezményezett szervezetnek. Ha megadtad az adataid a nyilatkozaton, a civil szervezet be tud számolni arról, mire költötte az 1%-ból befolyt összegeket.

Adó egy százalék felajánlás fontos, életmentő segítség


Az adó egy százalék felajánlás abban az esetben életmentő, ha a civil szervezet nem kap sem állami támogatást, sem működését segítő normatív támogatást. Az egy százalék felajánlás életet ment!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra