2024.04.19. - Emma

Tüntetnek az állatvédők - elegük van a kutyagyilkolásból

Tüntetnek az állatvédők - elegük van a kutyagyilkolásból
Tüntetnek az állatvédők - elegük van a kutyagyilkolásbólRomániában is nagyon sok a kóbor kutya. A gazdátlan ebek tömeges elpusztítása ellen tüntettek pénteken állatvédők Bukarestben. A résztvevők petícióban követelték a kormánytól, hogy módosítsa a kóbor kutyák elaltatását engedélyező törvényt. A gazdátlan háziállatok világnapja alkalmából rendezett felvonuláson mintegy félszáz demonstráló követelte a román kormány épülete előtt, hogy a hatóságok "vessenek véget az öldöklésnek" és változtassák meg "a visszaéléseket és kegyetlenséget" szülő hatályos jogszabályt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A román parlament szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe. A jogszabály azt követően szavazták meg, hogy egy kutyafalka halálra mart egy négyéves kisfiút.

Bukarestben az áruházak parkolóit, parkokat és elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el, számukat több mint 60 ezerre becsülik. Románia több nagyvárosában hasonló a helyzet. A korábbi törvények csak a beteg állatok ivartalanítását tette lehetővé, a többi kóbor kutyát befogásuk és ivartalanításuk után visszaengedték az utcára.

Bukarestben két hónapja kezdte meg a gazdátlan kutyák elaltatását a főpolgármesteri hivatal úgynevezett állatvédelmi felügyelete (ASPA). Az első hónapban kétezer állatot pusztítottak el.

A gazdátlan állatok befogására indult sintérek elől a bukarestiek sok esetben a panelházak pincéibe, garázsokba rejtik az úgynevezett "közösségi kutyákat". A lakótelepeken sokhelyütt látni olyanokat, akik ugyanúgy etetik a kóbor kutyákat, mint más nagyvárosok lakói a galambokat.

Az állatoknak csak az nyújt védelmet, ha hivatalosan is örökbe fogadják őket, de nyilvántartásba vételüket és az ezzel járó felelősséget kevesen vállalják. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul.

Néhány héttel korábban a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet keveredett sajtópolémiába a ASPA-val, miután a sintérek a civil szervezet által működtetett állatklinikáról gyűjtötték be erőszakkal az ott ápolt kutyákat és a Négy Mancs közzétette a világhálón a brutális állatbefogást illusztráló videofelvételt. A civilek "állatkínzással és mészárlással" vádolták az ASPA-t, a hatóság vezetője szerint viszont a menhelyről elvitt 90 kutya közült csak 19-nek volt azonosítója, a többi nem szerepelt semmilyen nyilvántartásban, tehát gazdátlannak minősül.

Az ASPA márciusban 19 állatvédő egyesületnek és 39 magánszemélynek megtagadta az örökbefogadási jogot, mert hamis nyilatkozatokat tettek, vagy elhagyták örökbefogadott állataikat. A nyilvántartásba vett állatok elhagyása bűncselekménynek minősül és kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható Romániában.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra