2024.03.29. - Auguszta

Nem szabad többé forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat

Nem szabad többé forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat az Európai Unióban. Az Európai Bizottság megerõsítette elkötelezettségét az Európai Tanács és az Európai Parlament által még 2003-ban megállapított határidõ tiszteletben tartása mellett.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A bizottság idézte Tonio Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztost, aki úgy nyilatkozott: az általános forgalmazási tilalom jól szemlélteti, milyen fontos értéket képvisel Európának az állatok jóléte. A bizottság továbbra is támogatja az alternatív megoldások kifejlesztését, és együttmûködik más országokkal, hogy átvehessék az unióban alkalmazott megközelítést.

A bizottság megvizsgálta a forgalmazási tilalom lehetséges hatásait, és arra a következtetésre jutott, hogy több nyomós érv is a tilalom hatályba léptetése mellett szól, mert a kozmetikai cikkek elõállításakor nem indokolt állatkísérleteket végezni. Tovább kell keresni az alternatív módszereket, hiszen az eddigi megoldások egyelõre nem képesek teljes egészében helyettesíteni az állatokon végzett teszteket. A bizottság 2007 és 2011 között 238 millió eurót biztosított ilyen célú kutatásokra.

2004 óta az unió területén tilos a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése, 2009 óta a kozmetikumok összetevõinek esetében sem engedélyezett. 2009 márciusától kezdve nem szabad forgalomba hozni olyan kozmetikai termékeket az EU-ban, amelyek állatokon kísérletezett összetevõket tartalmaznak, de az emberi egészségre gyakorolt, összetettebb hatásokkal kapcsolatban a forgalmazási tilalom bevezetésének idõpontját 2013. március 11-ig kitolták.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra