2024.03.28. - Gedeon, Johanna

520 millió éves élõlény kövületére bukkantak

Kutatók egy 520 millió éves tengeri élõlény rendkívül jó állapotban fennmaradt kövületére bukkantak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez az egyik legkorábbi állati kövület, amelyet valaha megtaláltak. A megkövesedett állat – a fuxhianhuiidae csoportba tartozó ízeltlábú – primitív lábakat hordozott feje alatt, valamint a fejen túlnyúló idegrendszer legkorábbi példáját hozza.

A fuxhianhuiida közel 520 millió évvel ezelõtt élt, durván 50 millió évvel azt megelõzõen, hogy az állatok elõször kiemelkedtek volna a tengerbõl a szárazföldre a kambriumi robbanás korai szakaszán, amikor az egyszerû többsejtû organizmusok nagyon gyorsan összetett tengeri élõlényekké alakultak.

Míg a paleontológusok korábban több, a csoportba tartozó állat maradványait megtalálták, a fosszíliák mind olyan pozícióban kövesedtek meg, hogy a finom belsõ szerveket kitakarta a fejet borító nagy páncél.

Most viszont Javier Ortega-Hernández, a Cambridge-i egyetem kutatója és csapata Kína délnyugati részének fosszíliákban gazdag régiójában – Hsziaosiba – az ízeltlábú számos olyan egyedét ásták ki, amelyeknek teteme a megkövesedés elõtt megfordult. A csapat egy rendkívül jó állapotban lévõ egyedet is talált, valamint nyolc másikat.

A vizsgálat kiemeli a fej alatt elhelyezkedõ, korábban vitatott végtagok felfedezését is. A kutatók szerint ez lehet a táplálkozási célra alkalmazott manipulatív végtagok legkorábbi és legegyszerûbb felépítésû példája, mely egyben ama adaptív képességre is utal, amelynek révén az ízeltlábúak olyan nagy számúvá és sikeressé váltak. A fej alatt lévõ végtagokkal az állatok a tengerfenéki üledékeket a szájszervükhöz továbbították, majd kiszûrték belõlük a táplálékként szolgáló szerves anyagokat.

A fosszíliák emellett az eddigi legidõsebb idegrendszert is feltárják, mely túlnyúlik a fejen. A rendszer egyetlen merev húrból áll. Eme primitív élõlények napjaik nagy részét a tengerfenéken mászva töltötték, ahol táplálékot kerestek, néha rövid távokat úszhattak is. Valószínûleg lábasférgekbõl fejlõdtek ki. A felfedezés megvilágítja, napjaink állatainak néhány legkorábbi õse hogyan fejlõdhetett ki.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra