2024.04.18. - Andrea, Ilma

Rengeteg hüllõt fenyeget kihalás

Kihalás fenyegeti a hüllõk közel egyötödét, több fajuk pedig már el is tûnhetett a Föld színérõl - állapították meg szakértõk.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Londoni Állattani Társaság vezetésével mintegy kétszáz szakértõ kapcsolódott be a vizsgálatokba, amelyek során ezerötszáz, találomra kiválasztott hüllõfajt vettek górcsõ alá. A tudósok az adatok alapján arra jutottak, hogy a hüllõk 19 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, ezen belül 12 százalékuk veszélyeztetettségét kritikusnak lehet minõsíteni. A felmérés szerint a fajoknak csaknem a fele sebezhetõ állapotban van.

A hüllõk négylábú magzatburkos állatok. Négy ma élõ rendjük ismert: a teknõsök, a krokodilok, a felemásgyíkok és a pikkelyes hüllõk. Az Antarktisz kivételével minden földrészen megtalálhatók, kiváltképp a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken. Egyik fajuk sem képes testhõmérsékletének állandó értéken tartására, ezért hideg vérûeknek is nevezik õket. Egyes teknõsfélék kivételével valamennyi hüllõt szarupikkelyek borítanak, és tüdõvel lélegeznek.

A hüllõk több millió éve léteznek, õseik olyan kétéltûek, amelyek szárazföldön és vízben egyaránt éltek. Becslések szerint ma mintegy 9500 fajuk van.

„Ezek az állatok fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, zsákmányszerzõként és prédaként egyaránt - mondta a tanulmány vezetõ szerzõje, Monika Bohm. - A kockázat az, hogy ha egy fontos szem kiesik, akkor az egész táplálkozási folyamat átalakulhat, akár drámai módon.”

Elmondta azt is, hogy mivel a hüllõk sok faja sajátságos környezetben és egyedi éghajlati viszonyok között él, rendkívül érzékenyek a természeti feltételek legapróbb változásaira.

A tanulmány szerint az egyik legveszélyeztetettebb egy Bolíviában élõ gyíkfaj, amelybõl évek óta nem láttak élõ egyedet: félõ, hogy már ki is halt. Elképzelhetõ, hogy hasonló sorsra jutott a Haitin honos kilenc anolisz gyíkfaj közül hat. Az édesvízi teknõsök fele veszélyeztetett, harminc százalékuk teljesen eltûnhet. Bohm szerint a teknõsöket nemcsak a környezeti változások érintik károsan, hanem élelmiszerként és házi kedvencenként is vadásznak rájuk.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra