2024.04.19. - Emma

Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?
Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

Spórolhatunk-e kedvenceinken?

Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Amin nem spórolhatunk: az állatorvosi költségek, a felelõs állat tartás minden szabályának betartása. Amin spórolhatunk: a saját magunk készítette felszerelések, játékok, az ésszerûen megválasztott táp, táplálkozás.

És ami megfizethetetlen: a gondoskodásért cserébe kapott feltétlen szeretet, ragaszkodás.

Írásunkban elsõsorban a legtöbb gazdit érintõ kutya- és macskatartással foglalkozunk. Lássuk hát milyen költségei is vannak a felelõs állattartásnak; min takarékoskodhatunk és min nem szabad takarékoskodni!

Kezdjük rögtön a vásárlással. Bármilyen ellenállhatatlan az az édes szõrgombolyag, többek között a várható költségek miatt is jól gondoljuk meg bármilyen kisállat beszerzését. Fajtiszta kutyát, macskát vásárolni bizony költséges; fajtától függõen akár a több százer forintba is kerülhet egy-egy kölyök. Vásárlás elõtt gondoljuk át, mit is szeretnénk, pontosan, mire van lehetõségünk, mennyi idõnk, pénzünk van. Tenyészteni szeretnénk, vagy csak egy hûséges társra vágyunk, esetleg házörzõre van szükségünk? Gondoljunk bele abba is, hogy például egy kutya, macska 12-15 évig él, addig kell gondoskodnunk róla.

Ha nincsenek meg az állatartáshoz szükséges feltételeink, ne engedjünk egy jópofa film hatásának, gyermekünk szüntelen unszolásának, ajándékba se adjunk, lehetõleg ne is fogadjunk el állatot. Ha mégis elszánjuk magunkat, kutyát, macskát lehetõleg menhelyrõl válasszunk magunknak. Ha mindenképpen fajtatiszta állatot szeretnénk, azt csak megbízható tenyésztõtõl vásároljunk, egyébként sok kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Itt el is érkeztünk a következõ költségekhez, az állatorvosi számlákhoz. A kölyökkutyának,- macskának minden esetben be kell adnunk a kezdeti védõoltásokat, mert ennek hiányában, a még gyenge immunrendszerû kölyökállat könnyen elpusztulhat.

- Az oltások ára 3-tól 10 ezer forintig változhat, van amelyiket többször kell beadni, ezen természetesen nem spórolhatunk.

- Állatazonosító mikrochip beültetése ma már kötelezõ, ennek ára 5000 Ft körül van.

- Az évente beadandó kötelezõ veszettség elleni védõoltás 3-3500 Ft. Ha kutyánkkal rendszeresen sétálunk erdõbe, mezõn, vagy akár parkban is, érdemes Lyme-kór ellen is beoltatni, ami kb. 8000 Ft.

- Ha nõstény macskánk, szuka kutyánk van és nem szeretnénk tenyészteni, a késõbbi nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az állatot ivartalanítani, aminek költsége állatorvostól, az állat testsúlyától függõen 15-40 ezer forint.

Vegyük figyelembe, hogy a nagyon változó állatorvosi mûtéti költségek általában nem tartalmazzák a felhasznált anyagok és gyógyszerek árait! Természetesen a költségek csak tájékoztató jellegûek, állatorvostól, az állat súlyától, rengeteg dologtól változhatnak, de ha csak a kötelezõ elemeket számoljuk, a költség akkor is tetemes.

Az állatorvosi költségek (részbeni) megtérítése érdekében köthetünk kisállat-biztosítást is. Akinek már volt komolyan beteg, vagy sérült állata, az mindenképpen elgondolkodik ezen a lehetõségen is.

Ennek tudatában javaslom mindenki gondolja át még egyszer az állat beszerzését, mivel egy felelõsen vállalt kisállat, megvásárlásának, tartásának kezdeti költségei összességében komoly költséget jelentenek.

Ha kutyusunk, cicánk már otthon van és összepisilte a szõnyeget, szétrágta a kerítést, megkezdhetjük a további felszerelések beszerzését. Ebben nehéz tanácsot adni, mivel ma már az erre szakosodott üzletekben az elképzelhetetlen gazdagságú választékhoz társuló sokszor csillagászati összegekre rúgó felszerelések, eledelek, kiegészítõk között válogathatunk.

Itt se engedjünk a szirénhangoknak, vásárlás elõtt pontosan határozzuk meg mire is van szükségünk, mi az amit magunk is elkészíthetünk. Lakhelyet, fekhelyet pár ötlettel, kis munkával magunk is készíthetünk. Keressünk rá az interneten.

Póráz, játékok kiválasztásánál ügyeljünk a tartósságra, a drágán megvásárolt, használhatatlan eszköz pénzkidobás. Póráznál, nyakörvnél figyeljünk arra, hogy könnyen kezelhetõ, nedvességtûrõ legyen. Ruhát vásárolni még rövidszõrû kutyáknak sem kell, hõháztartásuk nem olyan, mint az embereké, pár kis testû, érzékeny fajtát kivéve teljesen felesleges felöltöztetni õket.

Természetesen kisállatunk nincs tisztában a játékok árával, tökéletesen boldog a már nem használt cipõvel, egy darab fával, vagy ronggyal, fõleg ha a gazdi illata is érezhetõ rajta. Magunk is tapasztalni fogjuk, hogy minden kutyusnak, cicának megvan a maga mániája, és minden eszköznél fontosabb a gazdival, játékkal együtt töltött idõ. Játékoknál a legnagyobb veszély a szétrágott darabok lenyelése, bármennyire is szeret ilyesmivel játszani kedvencünk ne engedjük!

Amin viszont nem spórolhatunk, az a fejlõdésben, növésben lévõ kutya, cica napi táplálása. Ne feledjük, a kutya és a macska is húsevõ, az anyától való elválasztás után hús alapú táplálékra van szükségük! A kereskedelemben ma már megszámlálhatatlan mennyiségû és minõségû táp kapható, nehéz közülük választani.

Ne dõljünk be a marketingnek, olvassuk el a tápok összetételét, döntsünk inkább ez alapján. Kaphatók gyanúsan olcsó tápok is, ezekkel semmiképp se etessük fejlõdésben lévõ kedvencünket. Vásárolhatunk fajtára specializált prémium tápot is, ezek ára természetesen arányban van a magas minõséggel; ugyanakkor az ideális összetételt ismerve magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát.

Megfelelõ minõségû és mennyiségû táplálékra fõleg a nagy testû kutyáknak van szüksége.

Ami fontos: nyers húst soha ne etessünk, és szilánkosra törõ csontokat (pulyka-, kacsa csont) sem szabad adnunk. Mint a legtöbb dologban, itt is az ésszerûen megválasztott középutat javasoljuk; kifejlett kedvencünket az összetevõk alapján, általunk gondosan megválasztott táppal érdemes etetni, naponta egyszer. A túletetett, elhízott állat nem csak nem szép látvány, de a túlsúly okozta betegségek miatt rövidebb életû lesz. Tápoknál fokozottan érvényesül, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, az akciókat is érdemes figyelni.

Macskaalom esetében sokszor igaz, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy az olcsóbbat vegyük. Az elsõre drágábbnak tûnõ jó minõségû, szagmegkötõ, jól csomosódó és ezáltal hosszabb ideig használható alom sokkal gazdaságosabb lehet az olcsóbb alternatívákkal szemben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra