2024.04.25. - Márk

Lajhármakit fedezett fel egy kutatócsapat Borneón

Éjszakai életmódot folytató új fõemlõsfajt, egyfajta lajhármakit fedezett fel egy kutatócsapat Borneón.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állat kis termetû, aranyos kinézetû és lassú mozgású, és sokkal közelebbi rokonságban áll a lemúrokkal, mint az emberszabású majmokkal. Egyedülállóak a fõemlõsök között atekintetben, hogy meghazudtolva kinézetüket, mérgezõ harapásuk van.

Az új lajhármaki, a Nycticebus kayan egészen eddig ismeretlen volt a kutatók között, részben éjszakai életmódjuk miatt. Egy nemzetközi kutatócsapat Anna Nekaris, az Oxford Brookes Egyetem professzora és Rachel Munds, a Missouri Egyetem szakembere vezetésével Borneón és a Fülöp-szigeteken vizsgálta a lajhármakikat. Kutatásuk középpontjában az állatok arcának vizsgálata állt, amely leginkább maszkra hasonlít, mivel szemüket különbözõ sötét foltok takarják, fejüket pedig változatos minták.

A vizsgálat során felfedezték, hogy valójában négy lajhármakifaj él a Fülöp-szigeteken és Borneón, mindegyik saját, a többitõl kissé eltérõ és egyedi fejmintázattal. Eredetileg azt hitték, hogy csak egy faj, az úgynevezett N. menagensis él ezen a területen. Az új fajok közül kettõt, a N. bancanust és N. borneanust korábban az N. menagensis alfajának véltek.

Az újonnan felfedezett Nycticebus kayan azonban teljesen új fajt képvisel.

'Az, hogy Borneón az új fajok közül három is megtalálható, azt jelenti, hogy három új lajhármakifaj kerül a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára veszélyeztetettként' - mondta professzor Nekaris. A világon élõ fõemlõsök 40 százalékát kihalás fenyegeti, az új felfedezés még jobban megnöveli ezt az arányt.

Borneón és a Fülöp-szigeteken kívül négy másik lajhármakifaj ismert, melyek Dél- és Délkelet-Ázsiában élnek, s harapásuk mérgezõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra