2024.04.18. - Andrea, Ilma

Új fajt fedeztek fel: A "fej nélküli" katicabogarat

"Fej nélküli" katicabogarat fedeztek fel az amerikai Montanában, az új nemzetségbe tartozó rovar torkába csúsztatja fejét.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ross Winton 2009-ben a Montanai Állami Egyetem végzõs rovartanász (entomológus) hallgatójaként egy homokdûnében ejtette csapdába a rovart. Elõször azt hitte, hogy egy hangya darabjait találta meg, de aztán észrevette, hogy olyan rovart lát, amely képes elrejteni a fejét, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan egy teknõs bújik el páncéljában.

Ekkor döntött úgy, hogy elküldi a felfedezett teremtményt ausztrál kutatóknak, akik a rovarok ezen csoportjának szakértõi.

A kutatók szerint a világos rozsdabarna, tûfejnyi nagyságú katicabogárnak eddig mindössze két példányát gyûjtötték be, egy hímet Montanában és egy nõstény egyedet Idahóban, így ez a legritkább faj az Egyesült Államokban élõ állatfajok közül.

A szokások szerint egy új fajt a hím egyed alapján írnak le, a faj nevét is e szerint adják, így a névadás joga ezúttal Wintont illette meg. Õ egykori rovartan professzoráról, a Montanai Állami Egyetem entomológusáról, Michael Ivie-rõl nevezte el az új fajt, így Allenius iviei lett az új katicabogárfaj tudományos elnevezése. A rovar köznapi nevének a Winton katicabogarát javasolják a szakmabeliek.

Ivie azt hangsúlyozta, hogy nem csupán egy nagyon ritka új bogárfajt fedeztek fel, hanem egyúttal a rovarok ritka új nemzetségét is. A bogarat színe és mérete is igen hasonlatossá teszi a homokszemcsékhez, így nem meglepõ, hogy csak most bukkantak rá. Azt még nem tudják a szakemberek, hogy a levéltetvekkel táplálkozó katicabogár miért csúsztatja be a fejét a teste középsõ szakaszában található csõbe.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra