2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Dinoszaurusz lelõhelyet fedeztek fel Spanyolországban

Nagy dinoszaurusz lelõhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében. A területen mostanra több mint ezer õskori hüllõ maradványaira bukkantak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A katalán lelõhelyet egy sajtüzlet tulajdonosa és fia fedezte fel. Mivel a környéken korábban ezernél több dinoszaurusz fosszília került elõ, az amatõr paleontológusok azonnal felismerték, hogy õskori állat megkövesedett maradványairól van szó.

A feltárásokat a Miquel Crusafont Katalán Paleontológiai Intézet kutatói végzik Angel Galobart vezetésével. Az elsõ leletek a Hadrosauridae családhoz tartozó kacsacsõrû dinoszauruszok fosszíliái: a nagytestû növényevõk a késõ kréta idõszakban, 65-70 millió évvel ezelõtt éltek. A térségben korábban elõkerültek a Hadrosauridae-dinoszauruszok megkövesedett lábnyomai is, de a fosszíliáikat most elsõ ízben tárták fel.

A szakemberek igen gazdagnak tartják a lelõhelyet, amely sok évre ellátja õket munkával. A paleontológusok szerint az utolsó európai dinoszauruszok közé tartozó õshüllõk maradványait rejti a helyszín.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra