2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Pitonok Evergladesben

Számos megszökött, vagy gazdái által szabadon engedett burmai tigrispiton vette be magát a floridai Everglades Nemzeti Parkba: a megszaporodott populáció okozza az érzékeny környezet õshonos kisállatainak eltünedezését egy nemrég bemutatott tanulmány szerint.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatóknak az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közölt beszámolója szerint a kis és közepes méretû emlõsök populációjában tapasztalt hanyatlás kapcsolatban áll a burmai pitonok (Python molurus bivittatus) számának növekedésével a 1,5 millió hektáros nemzeti park területén.

A tanulmányt, amely elsõként tárja fel a területre betört faj által kifejtett ökológiai hatásokat, hétfõn mutatták be. A hatalmas ragadozók - akár hat méterre is megnõhetnek - nem honosak az Evergladesben, de az Egyesült Államokban népszerû és legális háziállatnak számítanak. Néhány példány azonban megszökik, vagy éppen egykori gazdája engedi szabadon, amikor a kis kígyó hirtelen óriási, veszélyes felnõtt egyeddé nõ.

Az Everglades az Egyesült Államok legnagyobb szubtrópusi vad területe, amely számos ritka és veszélyeztetett fajnak szolgál otthonául. A pitonok a szakértõk meghatározása szerint meghonosodott fajjá váltak a területen: csúcsragadozóvá, amely alkalmanként amerikai aligátorokat és floridai pumákat is zsákmányul ejt. Hatásuk azonban elsõsorban a kisebb emlõsökre nézve drámai: a mosómedvék, oposszumok, amerikai vattafarkú nyulak, rókák és hiúzok száma az utóbbi években hirtelen csökkent - mondják a kutatók, akik csaknem tíz éven át tartó, a park területén belül és kívül végzett vizsgálataik során számolták össze az élõ és elhullott kisállatokat.

A tudósok 2003 és 2011 között mintegy negyvenezer kilométert megtéve több mint háromszáz éjszakát szenteltek megfigyeléseiknek. Az adatokból kiderül: a megfigyelt mosómedvék száma 99,3 százalékkal, az oposszumoké 98,9 százalékkal, a hiúzoké pedig 87,5 százalékkal csökkent. A kilenc éven át tartó kutatás során a szakértõk egyetlen - élõ vagy elhullott - nyulat sem találtak.

A vízi madarak - például vöcskök, gémek és a veszélyeztetett íbiszek - száma is jelentõsen csökkent. Mivel az elmúlt évtizedben eltûnt állatfajok több szempontból is különbözõ csoportokba tartoznak, a kutatók kizárják annak lehetõségét, hogy valamilyen betegség lenne felelõs állományuk megritkulásáért.

A tanulmánynak nem célja, hogy terveket dolgozzon ki a pitonok "támadásának" visszaverésére. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (US Geological Survey) szerint, amely anyagilag is támogatta a kutatást, nagyon kicsi annak lehetõsége, hogy meghonosodásuk után ki lehet irtani az Evergladesbõl a ragadozókat.
MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra