2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Pusztítanak a hajócsavarok

Egy tanulány elsõ alkalommal mutatta ki, hogy a gyorsuló motorcsónakok keltette örvénylés jelentõs mennyiségû zooplanktont pusztít el.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vízben élõ és lebegõ evezõlábú rákokkal (Copepoda) végzett kísérletek azt mutatják, hogy az állatkák harmada pusztul el a hajócsavarok felkavarta vízben. Ez figyelemreméltóan több egyed, mint a hajók által nem használt vizek esetén. A zooplankton létfontosságú szerepet játszik a víz ökológiájában, pusztulása ennélfogva ismeretlen kihatásokkal járhat. A vizsgálatot a Journal of Experimental Marine Biology and Ecology folyóirat részletezi.

Samantha Bickel, amerikai kutató szerint, számos vizsgálatot végeztek már, melyek a sokkal kisebb turbulencia zooplanktonokra gyakorolt hatásait vizsgálta. „Ám tudomásom szerint senki sem vizsgálta meg azt, hogy a hajók keltette intenzív örvénylés milyen kedvezõtlen hatással lehet a zooplanktonra.” Ezek a korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy még a kisebb turbulencia is kihatással lehet a rákok táplálkozási és növekedési képességére. „Így logikusnak tûnt, hogy a hirtelen és intenzív turbulencia, melyet a hajó vált ki, károsíthatja, és el is pusztíthatja a rákocskákat.”

Kollégáival a kutató ennek vizsgálatára végzett kísérleteket. A rákokon olyan festéket használtak, mely az élõ állatokat pirosnak mutatta, míg az elpusztultakon nem jelent meg szín. Ez lehetõvé tette, hogy a kutatók gyorsan azonosítsák, mennyi állatka van életben, és mennyi pusztult el az egyes mintákban. „Azok a régió mutatták a tetemek nagyobb számát, ahol a legnagyobb volt a hajóforgalom” – mondja Bicket.

Például, a rákocskák 34 százaléka pusztult el egy csatornában, míg csak 5-6 százalék hullott el a part mentén vagy a kikötõ medencében. Több ráktetemet találtak a hajók nyomdokvonalában (14 százalék), mint azon kívül (7 százalék), emellett az elhullott állatkák aránya a növekvõ turbulencia intenzitással együtt nõtt. Bickel szerint ez azt sugallja, hogy a hajók generálta turbulencia a rákocskák halálozásának fontos forrása lehet. „Ennek számos lényeges kihatása lehet a vízi rendszerekre.”

A zooplankton kritikus kapcsolatot jelent a fitoplanktonok és a halak között vízi táplálékláncban. Az evezõlábú rákocskák magas mortalitási aránya csökkenti a zooplankton populáció képességét, hogy „lelegelje” a fitoplankton virágzásokat, illetve csökken a zooplanktonokat fogyasztó, apróbb halak számára elérhetõ táplálék mennyisége is. Emellett, amennyiben az evezõlábú rákocskák tetemeit nem fogyasztják el, azok jó minõségû szerves anyagot juttathatnak az üledékekhez, vagy pedig a vízoszlopban lévõ baktériumok fogyasztják el õket. „Így a zooplankton biomassza, mely normál esetben a táplálkozó halaké lenne, a baktériumok martalékává válik.”

A kutatók még nem tudták megállapítani, mennyi hajó okozhat ilyen problémát, emellett sok minden függ a jármûvek méretétõl és sebességétõl is, melyeknek komoly kihatása van az általuk generált turbulenciára. „Globális szempontból a hajók generálta turbulencia révén történõ elhullás valószínûleg minimális.” Azonban lokális szinten a turbulenciának jelentõs kihatása lehet a zooplanktonra, ennélfogva a víz ökológiájára. Ez különösen a forgalmas területeken állhat fenn, és az olyan zárt, édesvízi rendszerekben, mint a tavak.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra