2024.04.20. - Tivadar

A majmok is terjeszthetik a maláriát

A legfrissebb kutatások szerint a Délkelet-Ázsiában élõ makákók közvetve megfertõzhetik az embert maláriával - az állatok szervezetében ugyanis jelen van a Plasmodium knowlesi nevû kórokozó, amely ránk nézve is veszélyes lehet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szakemberek aggódnak, mivel a növekvõ erdõirtás és a népességnövekedés miatt a szúnyogok hamarosan gazdatestet válthatnak, és a majmok helyett az embereket támadhatják. Évente egymillió ember fertõzõdik meg maláriával. A betegséget a szúnyogok terjesztik a csípésükkel, a legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy az ázsiai térségben a makákókban élõ paraziták is megfertõzhetik az embereket- írja a PLoS Pathogens.

A P. knowlesi az ötödik leggyakoribb malária parazita, amely az emberre is veszélyes. A kórokozó elsõsorban majmokban van jelen, de korábbi laboratóriumi kísérletek során a kutatók azt is felfedezték, hogy emberrõl emberre is terjedhet. A délkelet-ázsiai kutatások során pedig azt is megállapították, hogy az ott élõ makákók háromnegyedében jelen van a parazita.

A tudósok végül megállapították, hogy a szúnyogok az erdõirtás növekedése és a népességnövekedés miatt egyre gyakrabban támadják majd az embereket - azok a szúnyogok, amelyek korábban a majmok vérével táplálkoztak. Azt azonban egyelõre a szakemberek sem tudják megjósolni, hogy mi lehet ennek a folyamatnak a vége.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra