2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A 'gereblyézés' Magyarországon 2004-tõl bûncselekmény

Állatkínzásnak minõsülõ „gereblyézõs” orvhorgászt fogtak el Balatonfenyvesen, nem sokkal azután, hogy a bíróság egy hasonló ügyben letöltendõ börtönbüntetésre ítélte az elkövetõket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószolgálatának pénteki közlése szerint Balatonfenyvesen a fenyvesi ároknál horgászott úgynevezett „gereblyézéssel”, hármas horoggal két személy, akiket a lakossági bejelentésre kiérkezõ körzeti megbízott a helyszínen elfogott. Az egyikükkel, egy 30 éves balatonfenyvesi férfival szemben tiltott halászati eszközzel, állatkínzás miatt indított eljárást a Fonyódi Rendõrkapitányság.

Balatonberénynél csütörtökön ugyancsak tetten értek egy 37 éves zalai férfit, aki 17 kilogramm süllõt fogott, annak ellenére, hogy a tavon süllõfogási tilalom van az ívási idõszak miatt. Egyelõre nem sikerült tisztázni, hogy milyen módszerrel fogta a halakat a férfi, de házkutatás során a lakóhelyén az engedéllyel tartott lõfegyverei mellett több olyan kaliberû lõszer is elõkerült, amelyek birtoklásához nem volt engedélye, ezért vele szemben a lopás mellett, lõszerrel való visszaélés miatt is eljárást kezdeményezett a Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság.

A Balatonból több harcsát is kigereblyézõ két orvhorgászt az elsõfokú bíróság lopás bûntettében és állatkínzás vétségében is bûnösnek találta, ezért halmazati büntetésként letöltendõ börtönbüntetésre ítélte. Precedens értékûnek számít az is, hogy a bíróság az elkövetéshez használt horgászeszközök és vitorlás elkobzását is elrendelte. Az ítélet nem jogerõs, de példaértékû, hiszen az elharapódzó orvhalászat miatt, a vádlottak büntetlen elõélete ellenére szigorú ítéletet hozott a bíróság – áll a közleményben.

A „gereblyézés” Magyarországon 2004-tõl bûncselekmény és akár két évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetõ. Azt jelenti, hogy az orvhorgász hármas vagy száruknál összeerõsített, nagyobb horgokat húz, rángat a vízfenék felett, amelyek beleakadnak a hal testébe.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra