2024.03.29. - Auguszta

Az orvhalászoknak állatkínzásért is felelniük kell

A jégen és az olvadáskor is folytattak ellenõrzéseket a balatoni halõrõk – közölte Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója. Két orvhalászt a Nyugati-övcsatornán fogtak el Balatonkeresztúr és Somogyszentpál között. Az orvhalászoknak állatkínzásért is felelniük kell.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Balatoni Halászati Zrt.-bõl kivált BHN kiemelt feladatának tekinti az illegális halászat és horgászat visszaszorítását a Balatonnál – hangsúlyozta az MTI-nek a vezérigazgató. A járõrözõ halõrök a napokban a Balatonba folyó Nyugati-övcsatornán Balatonkeresztúr és Somogyszentpál között rajtakaptak két férfit, akik 50 méterenként kihelyeztek három hálót, teljes szélességében elzárva a 12 méter széles folyamot. Mivel a folyamot teljes egészében lezárták a menekülõ halak elõl, állatkínzásért is felelniük kell az idén elsõként elfogott orvhalászoknak.

Az elmúlt évben a balatoni ellenõrzéseknél a halõrök és a vízi rendészet 15 orvhorgászt értek tetten: 11 esetben indult rendõrségi eljárás, a halászati felügyelet pedig 331 esetben indított szabálysértési eljárást. Varga László szerint már érzékelhetõ a fokozott ellenõrzések hatása, a szabálysértõk között egyre kevesebb az engedély nélküli horgász. Az elmúlt évben a legtöbb szabálysértés abból adódott, hogy az engedélyezettnél több bottal horgászott valaki, nem vezette a fogási naplót, vagy tiltott módszerrel horgászott, halászott.

Az illegális süllõhorgászat egyik eszközébõl, az úgynevezett "pottyantóból" tavaly 1934-et gyûjtöttek be a halõrök, 656-al kevesebbet az elõzõ évinél. Az orvhalászoktól tavaly csaknem 12 ezer méternyi hálót foglaltak le, mintegy 3 ezer méterrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elmúlt tíz évben összesen annyi illegálisan kihelyezett hálót gyûjtöttek már be a Balatonon, ami összekötve hosszában kétszer átérné a tavat. A vezérigazgató szerint az orvhalászat visszaszorítását jelentõsen segítené, ha a jövõben halászhálót csak az vehetne - hasonlóan a fegyvervásárláshoz -, aki rendelkezik a háló használatához szükséges engedéllyel.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra