2024.03.29. - Auguszta

Hogyan eszik a 180 tonnás bálna?

A kék bálna táplálkozása felér egy olimpiai számmal: a Föld legnagyobb állata 500 méter mélyre merül, majd egy éles fordulattal visszakanyarodik a felszín felé, hogy a tengervízbõl parányi rákocskákat - krillt - szûrjön ki. Kanadai kutatók most megfejtették, ez miért éri meg neki.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Robert Shadwick, a kanadai British Columbia Egyetem kutatója és kollégái a bálnák hátára rögzített apró digitális mérõeszközök által gyûjtött adatokat elemezték. Miután az állat merülése közben megmérték annak sebességét, a merülés mélységét, elhelyezkedését és farokcsapásai számát, az eszközök leoldódnak, és felúsznak a felszínre. A kapott adatokat a biológusok múzeumi példányok állkapcsainak méretével vetették össze, és ez alapján képet alkottak a merülés során tapasztalható ellenállásról.

A bálna mintegy 63 000 kilojoule energiát használ fel minden egyes merüléskor - írták a kutatók a The Journal of Experimental Biology címû szaklapban. Eközben 1260 kilogramm krillt is elfogyasztanak - számolták ki az állatok által lenyelt nyolcvan tonna tengervíz átlagos krilltartalma alapján. Ez pedig százszor annyi energiával látja el a bálnákat, mint amennyi szükséges a rákocskák elkapásához.

A kék bálnának azért kell ennyi energia, mert élete igen csekély részét tölti csak evéssel - fûzte hozzá a cikkhez a független Ann Pabst, az Észak-Karolinai Egyetem morfológusa a Science magazin hírportálja szerint. Ugyanis hónapok telnek el a táplálkozóhelyek közötti vándorlással vagy szaporodással, ilyenkor pedig a zsírtartalékaikból kell megélniük.

A kutatók remélik, hogy munkájuk segíti majd a természetvédelmet. A kék bálna egyedszáma mindössze három százaléka az 1800-as évekének, részben a krill egyre növekvõ emberi hasznosításának köszönhetõen. Az adatok segítségével a természetvédõk eggyel több érvet hozhatnak fel a krill-állományok megóvására.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra