2024.04.25. - Márk

Dohányzó csimpánzt menekítettek Libanonból Brazíliába

Útra kelt egy brazíliai vadaspark felé állatvédõknek köszönhetõen az a 12 éves csimpánz, amely egy libanoni állatkertben dohányzással szórakoztatta a látogatókat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hatvan kilogrammot nyomó Omega soha nem mászott fára, és még csak fajtársaival sem találkozott libanoni élete során. Rossz szokása volt viszont, hogy elszívta azokat a cigarettákat, amelyeket az állatkert látogatói dobtak be ketrecébe.

"A csimpánz még most is rendszeresen dohányzik, ha valaki odadobna neki egyet, azonnal ráharapna" - mondta az Animals Lebanon nevû állatvédõ csoport igazgatója.

Omega mentõakciójának szervezõi rámutattak: ez az elsõ alkalom, hogy megmentettek egy csimpánzt Libanonban, ahol gyakorlatilag nem léteznek állatokat védõ jogszabályok.

Fiatalabb éveiben a dohányos majom egy étteremben gondoskodott a vendégek szórakoztatásáról, cigarettát szívott és vízipipával szolgált a fogyasztóknak. Amint nagyobb lett, bezárták és az állatkertbe került. Életének utóbbi tíz évét ott töltötte, egy 40 négyzetméteres ketrec volt a lakhelye.

Az Animals Lebanon próbál hatni a közel-keleti ország kormányára, hogy Libanon csatlakozzon a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményhez (CITES), amelytõl a térségbõl már csak Irak és Bahrein maradt távol. A szervezet emellett el akarja érni, hogy szabályozzák a fõemlõsök behozatalát.

Csimpánzokat és más veszélyeztetett fajok egyedeit gyakran csempészik be a Közel-Keletre, ahol aztán magánállatkertekben és szállodákban mutogatják õket, vagy kereskednek velük.

Az Animals Lebanon hat hónapja figyelt fel az Omega otthonául szolgáló állatkertre, az elmúlt fél évben sikerült meggyõzni a tulajdonost, hogy zárja be a létesítményt, és találjon új otthont az állatoknak.

Omega új lakhelye a brazíliai Sao Paolóban lesz, a majom hétfõn az Emirates légitársaság járatán indult útnak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra