2024.03.28. - Gedeon, Johanna

GPS védi az orrszarvúkat

Dél-Afrika északnyugati részén már öt orrszarvút láttak el GPS berendezéssel annak érdekében, hogy megvédjék õket az orvvadászoktól. A GPS chipeket a szarvukba fúrt kis lyukban helyezték el, ez azonban nem fájt az állatoknak, hiszen az elhalt részeket 'lékelték meg' a tudósok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nyomkövetõk olyan programmal vannak feltöltve, amely riaszt, ha az orrszarvúknál szokatlan mozgást észlel, illetve ha az állatok elhagyják a nemzeti park területét. A North West Park igazgatósága elsõ alkalommal teszteli a GPS-ek mûködését a Mafikeng Game Reserve területén - írja a BBC.

A projekt áprilisban kezdõdött, amikor beültették az állatok szarvába a chipeket. Mostanra kiderült, hogy a rendszer mûködõképes. A mûholdas rendszert mobiltelefonokkal kötöttük össze, így akármikor megfigyelhetjük az állatok mozgását, akár késleltetve is - mondta Rusty Hustler.

A nyomkövetõket kétféle módon lehet beprogramozni. Az egyik eset, ha az állat futásnak ered, ami szokatlan mozgásforma az esetükben, a másik pedig, ha tovább alszik 6 óránál, ami ennél a fajnál már abnormálisnak számít.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra