2024.03.29. - Auguszta

Rombol és épít az afrikai elefánt

Amerikai kutatók nemrégiben megfigyelték, hogy azokon a területeken, ahol az elefántok elsõ ránézésre hatalmas pusztításokat visznek véghez annak érdekében, hogy élelemhez jussanak, számos hüllõnek és kétéltûnek adnak otthont.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elefántok által hátrahagyott 'romok' között ugyanis 18 faj telepszik meg, míg azokon a területeken, ahol nem élnek a hatalmas állatok, csupán 8 faj él.

Az elefántok valójában nem mások, mint ökológiai mérnökök, hiszen élõhelyeket hoznak létre és tartanak fönt azzal, hogy fizikailag megváltoztatják környezetüket. Ennek a tevékenységnek a következtében ugyanis olyan területeket alakítanak ki, amelyek sok más faj számára a paradicsomot jelentik - írja az African Journal of Ecology.

Annak ellenére, hogy pusztításnak tûnik az, amit csinálnak, az elefántok hasznos munkát végeznek azzal, hogy feltúrják azokat a területeket, ahol élelemhez akarnak jutni - mondta Bruce Schulte.

Tájrendezési tevékenységük azonban nem merül ki abban, hogy tornádóként söpörnek végig egy-egy területen. Emésztõrendszerük ugyanis nem mûködik túl jól, így székletükben számos növényi mag is megtalálható. Márpedig azzal, hogy egyik térségbõl a másikba 'szállítják' a különbözõ magvakat, megfiatalítják és alakítják a növényzetet is.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra