2024.04.20. - Tivadar

A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A különleges "cenzusban" 80 ország összesen 2700 tudósa vett részt, a kutatás során több száz új tengeri fajt határoztak meg, további ötezret azonosítottak, de még nem írtak le. A tíz év alatt 540 expedíció indítottak, ezek alapján egyebek közt a világ tengereinek állapotát feltáró három könyv és több térkép született.

A kutatások összesen mintegy 650 millió dollárt emésztettek fel, ebbõl a Ford autógyár egykori igazgatójának, Alfred P. Sloannak a nevét viselõ alapítvány 75 millió dollárt finanszírozott.

A kutatások a tengerek élõvilágának számos érdekességét tárták fel, a szakemberek találkoztak "jeti" rákkal, világító hallal a napfény nélküli mélységekben, valamint már a vélekedések szerint a jura korban kihalt hétméteres tintahallal. Meglepõ felfedezést jelentett egy egyméter hosszúra nyúlt és hatszázévesre becsült gerinctelennel való találkozás, csakúgy mint a kormos vészmadár útjának feltérképezése, amely szerint a madarak az eddig ismert leghosszabb távot, 64 ezer kilométert tették meg egy év alatt az Új-Zéland, Japán, Oroszország, Alaszka, Chile felé vezetõ útvonalon, és vissza. A tudósok gyorshajtó halra is bukkantak, a vitorláshal 110 kilométer per órás sebességgel szántotta a vizet.

Több mint 900 méteres mélységben furcsa tintahalra is találtak, a hétméter hosszú példányt korábban csak lárvaállapotban látták. A tintahalnak hosszú úszója, karjai, valamint könyökszerû hajlatokkal bíró csápjai vannak.

A kutatók véleménye szerint a tengerekben és az óceánokban összesen egymillió magasabb létforma honos, de teljes tudományossággal csak alig 250 ezret írtak le. Emellett közel egymilliárd mikrobaféle is él a sós vizekben. Pusztán egy liter tengervízben 38 ezer mikroba van, egy gramm sóban pedig akár kilencezer. Még a tengerek és óceánok kevésbé sûrûn lakott vidékein - így a Balti-tengeren vagy Északkelet-Amerika környékén - is négyezer állatfaj van otthon.

A tíz évet felölelõ népszámlálás során a kutatók a sarkvidéktõl a trópusokig átfésülték a sós vizeket. A vizsgálódásból kiderült, hogy a tengerekben élõ állatok ötöde héjasállat - például rákok és homárok. A "lakosság" 12 százaléka tartozik a halakhoz, ezzel épphogy csak megelõzik az egysejtûek és az algák csoportját. Utóbbiak 10 százalékát teszik ki a "népességnek".

A sokszínûség mellett újdonság volt a tudósok számára, hogy számos faj a korábban gondoltnál sokkal több helyen fordul elõ. Az már korábban is ismert volt, hogy a bálnák életük során sokat vándorolnak, de azt eddig nem lehetett tudni, hogy a viperahalak a világ tengereinek 25 százalékában elõfordulnak. Nagy vándorlónak bizonyult a kékuszonyú tonhal is, egy 15 kilogrammos példányt nyomon követve a tudósok azzal szembesültek, hogy a hal mindössze 600 nap alatt háromszor szelte át a Csendes-óceánt.

Azt még vizsgálni kell, hogy a fajok miként alkalmazkodnak a különbözõ létfeltételekhez. Szintén újdonsággal szolgált, hogy az egyes térségek mélytengeri vízi élete a feltételezettnél szorosabb kapcsolatban áll egymással.

A kutatási eredmények szerint rávilágítanak arra, hogy a tengeri élet sokfélesége sokkal nagyobb a korábban véltnél. Az eltérõ jellegzetességek ellenére az összes tengerre és óceánra igaz, hogy a túlzott halászat, a szennyezés és a vízhõmérséklet emelkedése fenyegeti a vízi életet - noha térségenként más hangsúllyal.

Tíz évnyi kutatás ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerek és óceánok javarésze még mindig felfedezetlen. "A vizek egyszerûen túl nagyok, tíz év után is csak pillanatképeink vannak arról, hogy mi van a tengerekben" - mondta az egyik kutató.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra