2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Angele a fõvárosi állatkert új elefántja

A Franciaországból származó állatot csütörtökre virradóra tûzoltók emelték be új otthonába.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tenyészprogramja keretében érkezett Budapestre, a 2009-ben ideszállított Assam nevû fiatal elefántbika párjául. A tenyészprogramtól azt remélik, hogy a budapesti állatkertben ismét kiselefánt születik majd, amire 1961 óta nem volt példa, elsõsorban a megfelelõ tenyészállatok hiánya miatt. Az új elefántot a franciaországi, Bourdeaux mellõli La Palmyre állatkertbõl hozták Magyarországra. Indulása elõtt egy héttel már kiutaztak hozzá majdani magyar gondozói, hogy ne teljesen idegen környezetbe érkezzen.

Mint Hanga Zoltán elmondta, Angele-t ugyanaz a holland székhelyû, speciális állatszállítási problémák megoldásával foglalkozó cég hozta Budapestre, amely tavaly Assamot is utaztatta. Az elefántot egy e célra kialakított jármûvel hozták, a nyerges vontatóra kapcsolt 13,3 méter hosszú, négy méter magas konténer a határtól rendõri kísérettel tette meg az utat az állatkertig.

Molnár Péter, a Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság szóvivõje az MTI-nek elmondta, hogy a jármû szerdán este 11 óra körül ért az állatkerthez, az elefánttal együtt összesen 6,9 tonna súlyú konténer beemelése több órát vett igénybe. A tûzoltók feladatát nehezítette, hogy emelés közben a hatalmas daru talpalása megsüllyedt, ezért a munkát átmenetileg le kellett állítani, hogy új talpalást készítsenek a szerkezetnek.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra