2024.03.29. - Auguszta

Dezodorral védenék a kutatók az új-zélandi bûzös madarakat

A kutatók ötlete szerint dezodorral kellene megvédeni a kiwiket és a bagolypapagájokat, a különös szagot árasztó új-zélandi madarakat ugyanis könnyen levadásszák a betelepített ragadozók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Jim Briskie, a Canterbury Egyetem tudósa csapatával 330 ezer euró (92 millió forintnyi) támogatást kapott egy új-zélandi alapítványtól, hogy három éven át elemezze a madarak által árasztott szag problémáját, és találjon is rá megoldást.

Szaguk alapján ugyanis ezeket a madarakat könnyen és gyorsan megtalálják az Új-Zélandra késõbb betelepített nagymacskák és hermelinek.

A kutatók szerint a vizsgálatok eredményei alapján elõ lehet állítani egy olyan dezodort, amely megvédi a madarakat a támadásoktól - olvasható a Die Welt honlapján.

A gombáéhoz hasonlító, jellegzetes szag a madarak tollazatának ápolását szolgáló viaszból ered, amelyet a hátukon lévõ mirigy termel. A legtöbb állat rendelkezik azzal a képességgel, hogy elfedje a bûzt, különösen az utódok felnevelésének idején. Az amúgy is erõsen veszélyeztetett kiwinek azonban nem fejlõdött ki ez a tulajdonsága.

Briskie hat énekesmadár mintáját gyûjtötte össze, hogy kiderítse, vajon az új-zélandi futómadár erõsebb szagot bocsát-e ki, mint a többi.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra