2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vaddisznók garázdálkodnak Budapesten

Nyár óta már több mint 50 vaddisznót fogtak be a fõváros XII. kerületében. Erre azért van szükség, mert egyre több bejelentés érkezik arról, hogy ezek az állatok károkat okoznak az erdõterülettel szomszédos kertekben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Budapestet kiterjedt erdõségek veszik körül, amelyek élõhelyet nyújtanak számos állatfajnak. A vaddisznók azonban gyakran kárt tesznek a hétvégi házak kertjeiben, nyomaik a közparkokban, az útszéli gyümölcsfákon és azok alatt is meglátszanak. A Pilisi Parkerdõ Zrt. szerint, hogy a károkat elkerüljék, szükséges az országos viszonylatban növekvõ vadlétszám apasztása.

A Budapesti Erdészet a problémát élõvad befogással igyekszik orvosolni a lakott területeken. Ennek kapcsán idén nyár óta a XII. kerület térségében több mint 50 vaddisznót sikerült befogni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a kihelyezett befogókat ismeretlenek rendszeresen megrongálják, akadályozva ezzel a munkát.

A befogókat csak akkor élesítik be, amikor a vad már megszokta, és rendszeresen felveszi az oda szórt táplálékot. Ezeket egyébként rendszeresen ellenõrzik is, hogy az állat a lehetõ legkevesebb idõt töltse ebben a számára szokatlan helyzetben.

A szakemberek arra kérik az erdõterület látogatóit, hogy ne zavarják a befogók környékét. Azzal, hogy az ember közel merészkedik ezekhez, a jó szaglással rendelkezõ vaddisznókat akár egy napra is távol tarthatja. Különösen káros a befogó megközelítése akkor, ha befogott vad van benne. A stresszhelyzetben lévõ állat ilyenkor kárt tehet magában.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra