2024.04.17. - Rudolf

Popzene és klasszikusok a madárvilágban

A madarak különbözõ zenei irányzatokat ismernek, popzene és klasszikus egyaránt megtalálható a repertoárjukban - derítették ki amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A párzásnál a madarak nem bízzák a véletlenre sikerüket - írja Bruce Byers, a Massachusettsi Egyetem kutatócsoportjának vezetõje.

A barkós lombjáró (Dendroica pensylvanica) hímjei elõdeik énekeit, klasszikusokat adnak elõ, hogy elnyerjék szívük hölgyének tetszését, harci dalaikat azonban a legújabb trendek szerint alakítják, tehát ilyenkor popzene csendül fel.

A kutatók 19 évig elemezték a barkós lombjárók énekét. Megállapították, hogy a madarak általában hét év elteltével "cserélték le" modern dalokkal a régieket, ám nemegyszer megesett, hogy már egy év leforgása alatt megjelentek az "új slágerek" körükben.

Azt, hogy a kísérleti popzene nem a legalkalmasabb a párzás során, már korábban, a kanárik esetében is kimutatták. A fiatal hímek elsõ próbálkozásaik során persze azt énekelnek, amit akarnak, teljesen más hangokat is képesek hallatni, mint kifejlett fajtársaik - mihelyst azonban tojókat szeretnének magukhoz csalogatni, õk is elõdeik klasszikusaihoz nyúlnak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra