2024.04.20. - Tivadar

Új majomfajt találtak Kolumbiában

Új amazonasi majomfajt találtak Kolumbiában, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az állatok kicsiny, elzárt populációja veszélyben van az élõhelyükön végzett erdõirtások miatt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új majomfaj felfedezését csütörtökön jelentette be a nemzetközi természetvédõ szervezet, a Conservation International. A szervezet anyagilag támogatja a kutatást a kolumbiai esõerdõkben, amelyek eddig a szélsõbaloldali gerillák jelenléte miatt túl veszélyes területek volt a tudományos munkákhoz. A Kolumbiai Állami Egyetem szakemberei az új faj 13 csoportját fedezték fel, amelyeket Caqueta titi majomnak neveztek el, mivel a perui határnál fekvõ Caqueta államban találtak rájuk.

A szakemberek a Primate Conservation szaklapban mutatták be kutatásaik eredményeit, kiemelve, hogy az új faj kihalófélben van. Számításaik szerint jelenleg kevesebb mint 250 ilyen majom él és az erdõirtás veszélyezteti jelenlegi élõhelyüket.

A kabócamajom-formákhoz tartozó új faj, tudományos nevén Callicebus caquetensis, macska nagyságú és szürkésbarna szõre van. Az állatok különlegessége, hogy nincsen fehér csík a homlokukon, ami a többi kabócamajomnál tipikus.

"Ez egy lenyûgözõ felfedezés" - hangoztatta Jeffrey French, a Nebraskai Egyetem biológusa és pszichológus professzora, aki az amazonasi-esõerdõben dolgozik fõemlõsökkel Brazíliában.

Kolumbia egyes részei, amelyek régebben a gerillacsoportok ellenõrzése alatt álltak, az elmúlt években biztonságosabbak lettek, mivel a kormány sikeresen fellépett a lázadók ellen, miközben kõolaj és más értékes ércek után kutattak.

A kutatócsoport - Thomas Defler, Marta Bueno professzorok és Javier Garcia egyetemista - 2008-ban ment el Caquetába, három évtizeddel Martin Moynihan híres állatviselkedési szakember után, aki elõször fedezte fel az új fajt ezen területen. A térség akkor egyáltalán nem volt biztonságos ahhoz, hogy további kutatások igazolni tudják megfigyeléseit.

Kutatók szerint az állatok monogámok, ami különlegesség a majmok között, de gyakori a kabócamajmoknál, és általában évente csak egy kölyköt szülnek. Híváshangjaik komplikáltak és általában négyes csoportokban mozognak az erdõben.

Juan Mayer, Kolumbia korábbi környezetvédelmi minisztere közölte, hogy a térségbeli erdõirtások miatt az állatok élõhelyének megmentése érdekében hatalmas erõfeszítések szükségesek.

Paul Garner fõemlõskutató és antropológus professzor elmondta, hogy a kabócamajmok fontos szerepet játszanak az erdõben, magokat szórnak szét, növényeket poroznak be és segítenek az erdõ regenerálódásában. Az új majomfaj azért fontos, mert egyértelmûen mutatja, hogy a világ esõerdõiben még több, eddig föl nem fedezet fõemlõs is élhet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra