2024.04.24. - György

Viperamarások az erdélyi Kommandón

2010-ben már két embert mart meg vipera az erdélyi Kommandó falu környékén. Mindkét esetben végtagot ért a mérges kígyó marása, így helyben, sürgõsségi ellátással lehetett kezelni a betegeket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A romániai Kovászna megye legmagasabban, ezer méteres tengerszint feletti magasságban fekvõ falujának rendelõjében nincs ellenszérum a viperamarásra, ezért súlyos esetben - ha például a kígyó nyakon marja az embert - azonnal kórházba kell szállítani a beteget.

Mivel Kommandón nincs mentõautó, annak a legközelebbi városból, Kovásznáról vagy a 32 kilométerre lévõ megyeszékhelyrõl, Sepsiszentgyörgyrõl kell érkeznie. Ez azonban túl hosszú idõbe telhet a sürgõs ellátást igénylõ esetekben. Egy magyarországi üzletember, akinek Kommandón van nyaralója, felajánlotta, hogy saját készletébõl ad szérumot, erre azonban még nem volt szükség - mondta el a lapnak Székely József kommandói egészségügyi asszisztens.

A megfelelõ felszerelésben, gumicsizmában, magas szárú bakancsban és hosszú nadrágban gombászók, málnázók kevésbé vannak kitéve a kígyómarásnak. A viperaveszély leginkább azokat fenyegeti, akik erdei gyümölcsöket gyûjtenek, mivel egyrészt õk csupasz kézzel végzik a szedést, másrészt a keresett gyümölcsök általában a viperák kedvenc élõhelyein, napos, száraz részeken teremnek.

Kovászna megyében keresztes vipera él, és nagyon ritkán mar meg embert.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra