2024.03.29. - Auguszta

Sikerült maláriarezisztens szúnyogot elõállítani

Egy amerikai kutatócsapatnak sikerült úgy megváltoztatni a szúnyogok genetikai állományát, hogy azok immunisak legyenek a malária kórokozójára. A szúnyogmutánsok szabadon eresztve kiszoríthatnák a vadon élõ populációkat, így meg lehetne fékezni a betegség terjedését.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A maláriát a plazmódium nevû egysejtû váltja ki, és az Anopheles szúnyognem nõivarú egyedei viszik át az emberre.

Eddig minden hasonló kísérlet kudarcot vallott, a szúnyogok minden egyes alkalommal megfertõzõdtek. Ha csak egyetlen parazita bejut a szúnyog szervezetébe, és megfertõz egy embert, nem ér semmit a próbálkozás - fejtette ki Michael Riehle, a kutatás vezetõje a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Riehle, aki az Arizonai Egyetem entomológusa, kollégáival együtt molekuláris biológiai módszerekkel vitt be bizonyos genetikai információt a szúnyog genomjába. A kész anyagot végül bejuttatta a szúnyogpetékbe. A következõ generáció már a módosított genetikai anyaggal rendelkezik, és tovább is örökíti azt.

A kutatócsapat választása az Anopheles stephensi szúnyogfajra esett, amely az indiai szubkontinensen terjeszti a maláriát. A genetikailag módosított szúnyogot maláriával fertõzött vérrel etették, a plazmódiumok mégsem fertõztek meg egyetlen rovart sem. Ez még a kutatókat is meglepte.

Évente több mint 250 millió ember betegszik meg maláriában. A WHO becslései szerint közülük mintegy egymillióan meghalnak, nagy részük gyermek. Az esetek 90 százaléka Afrikában, a Szaharától délre fordul elõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra