2024.04.20. - Tivadar

A zsiráfok tudnak úszni - matematikailag

A zsiráfok tudnak úszni - bizonyították be matematikusok. Bár a legtöbb nagytestû emlõs jól úszik, zsiráfot még senki sem látott úszkálni, és az a vélekedés alakult ki széles körben, hogy ez az állat képtelen rá, még vészhelyzetben is kerüli a vizet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kanadai Royal Tyrrell Paleontológiai Múzeum és a brit Portsmouth Egyetem kutatói azonban bebizonyították, hogy a zsiráf képes lehet az úszásra. Módszerük nem az volt, hogy bedobtak egy zsiráfot a mélyvízbe, hanem digitálisan kreáltak egy példányt rendkívüli pontossággal kalkulálva tömegét, térfogatát, alakját, tüdõkapacitását, teste súlypontját. Emellett a tudósok digitálisan kreáltak vizet is, számolva az áramlási és lebegési dinamikával, "kontrollcsoportnak" pedig egy digitális lovat használtak.

A végeredmény: egy kifejlett zsiráf 2,8 méter mély vízben már úszhat, ilyen mélységnél a felhajtó erõ lebegtetheti az állatot. Csakhogy ingataggá válik hosszú lábai, nyaka, ám rövid teste okán. Mellsõ lábai lehúzzák testét, és hogy feje kint maradjon a vízbõl, nagyon kényelmetlen szögben kell tartania. Ráadásul a zsiráfok szárazföldi járásukkor a nyakukat sajátosan le-föl mozgatják, amivel könnyítik mozgásukat, mindez azonban vízben nem mûködik.

Összességében a kutatók arra jutottak, hogy a zsiráf tud úszni, de nagyon rosszul, a ló sokkal jobb úszó.

A kutatás gyakorlati haszontalanságára maguk a tudósok tértek ki tanulmányukban, de megjegyezték, hogy állatok számítógépes szimulációja használható érdekes kérdések megválaszolására.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra