2024.04.16. - Csongor

Brigitte Bardot betiltaná a bikaviadalokat

Brigitte Bardot francia színésznõ is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a bikaviadalok betiltását követeli az észak-spanyolországi Katalóniában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A barcelonai parlamenthez küldött levelében a 75 éves színésznõ "kegyetlen látványosságnak" nevezte az õsi hagyományt. "A bikaviadal iszonyatos fájdalmat okoz ártatlan állatoknak" - idézte Bardot írását az ADDA állatvédelmi szervezet csütörtökön.

A katalán törvényhozás 2009 decemberében kezdett el foglalkozni azzal a népi kezdeményezéssel, amely a bikaviadalok betiltását követeli Spanyolország gazdaságilag legfejlettebb, 7,4 millió lakosú régiójában. Azóta bizottságokban tárgyalják a beadványt, záróvitáját elõreláthatóan a jövõ szerdai plenáris ülésen tartják. Egyelõre nem tudni, hogy aznap szavaznak-e már a végérvényes tilalomról is. Bardot, aki évek óta elkötelezett állatvédõ, mindenesetre arra szólította fel a képviselõket, hogy szavazzanak igennel a javaslatra.

A kezdeményezéshez az eltelt idõszak alatt a dalai láma és Antoni Tapies katalán festõ is csatlakozott.

Ha a parlament a betiltás mellett dönt, úgy a Kanári-szigetek után Katalónia lesz Spanyolország második olyan tartománya, ahol nem rendeznek többé ilyen látványosságokat. Egész Katalóniában egyébként már csak egy aréna van, ahol rendszeresen tartanak bikaviadalokat, ez a barcelonai La Monumental. Más városokban, Geronában, Figuerasban vagy Lloret de Marban évekkel ezelõtt lebontották az arénákat, mert a szórakozásnak ez a fajtája nem vonzott elég nézõt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra