2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Részeg madarak hullottak az égbõl

Részeg papagájok százai zuhantak le a fákról vagy a levegõbõl egy észak-ausztrál városban. A szakértõk egyelõre nem ismerik a jelenség okát - közölte szerdán az AFP a helyi médiára hivatkozva. A rikító színekben pompázó papagájok a részegség tipikus jeleit mutatták.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A helyi állatorvosok szerint régebben is láttak pityókás papagájokat, de ennyit, mint ezúttal, még soha. A madarak elvesztették koordinációs képességüket, kábák voltak, az állatmentõk védett helyre vitték ezért õket. A részegségre utalt az is, hogy a másnaposság jellegzetes tüneteit produkálták.

Lisa Hansen, a Palmerston városában lévõ állatkórház orvosa szerint egyértelmû jeleit mutatták az állatok annak, hogy berúgtak. "Támolyogtak az ágakon, és rendre elvétették a lépéseket, ezért leestek" - közölte az állatorvos. Hansen azt mondta, hogy járókelõk, állatbarátok hozták be hozzájuk naponta, tömegében az úton heverõ madarakat, amelyek emberi segítség nélkül elpusztulhattak volna.

A doktor szerint senki sem tudja, mi okozta ezt az állapotot. Elképzelhetõ, hogy ettek valamilyen növényt a madarak, de van olyan elmélet is, amely szerint egy rejtélyes vírus van a háttérben.

A kórházba vitt madarakat édes zabkásával és friss gyümölccsel etették, amelyek a papagájok esetében a másnaposság kiváló ellenszerei. "Ez olyan, mint amikor egy ember fagyit és kólát kap a részegség után. A madarak eszegetnek, de inkább üldögélnek, a többség pedig a ketrec aljára tett papír alá rejti a fejét, mintha ki akarnák zárni a világot, és ez is nagyon emberi" - közölte Lisa Hansen.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra