2024.04.19. - Emma

A háromnevû róka

Egy róka barangolt erdõn-mezõn. Találkozott egy medvével. Arra gondolt: erõs állat a medve, és nem túl okos. Hasznos társ lehet neki egy idõre. Többet ésszel, mint erõvel - tartja a közmondás, de az erõre is nagy szükség van olykor.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Így hát ketten mentek tovább. A mezõ szélén korsót, meg összecsomózott kendõt találtak. Talán egy kaszálgató ember ebédje lehetett. A róka beleszagolt a korsóba, - forrásvíz volt benne. No az nem kellett neki, mert nem volt szomjas, a medvének adta. A kendõben viszont három túrógombóc barátkozott egymással. A róka kivette és, mire a medve észhez tért, már be is falta valamennyit. A nagybundájú mérgesen dörmögött:
- Ez nem igazság! Nekem csak vizet adsz, te pedig három gombócot dobálsz be a szádba!

A róka keserves-panaszos képet vágott:
- Tévedsz, medve barátom! Így volt igazságos, de hozzáteszem: sajnos! Az én bundámban ugyanis három róka van egyszerre, ezért van három nevem, úgy hívnak: Befalási Harapási Szájinkó. Ha Befalási nem kap egy falatot sem, ha Harapási semmit sem haraphat, no és ha Szájinkó szája sokáig üresen marad, - kitör ám ebben az egy bundámban a háromszoros csetepaté! Szomorú az én sorsom, te medve, inkább sajnálhatnál, mintsem szemrehányást teszel!

A medve erõs volt ugyan, de nem észbelileg. Elhitte a róka szavait, és még vigasztalta is.

A szerencse, úgy látszik, melléjük szegõdött. A medve ment elõl. Egyedül álló házikó kertjében terített asztalra bukkant. Rajta nagy tálon ropogós sült csirke vidámította a szemet, orrot. A házbeliek távolabb, a patakban horgásztak.
A medve felkapta a tálról a sült csirkét, és szempillantás alatt befalta. A róka icipicit késõbb érkezett, de ez annyit jelentett, hogy sült csirkére nagyon is késõn. Dühösen kiáltott rá a medvére:
- Önzõ vagy, te medve! Nem gondoltál arra, hogy bennem három róka van?! Csúnya dolog volt tõled, hogy az egész sült csirkét egyedül tömted a szádba!

- Ó, ez nem így van, én éppen rád gondoltam! - válaszolt csodálkozó képpel a medve. Nem akartam, hogy a bõrödben lakozó három róka összevesszen az egy sült csirkén! A három gombócot bizonyára el tudták osztani benned igazságosan, de sült csirkébõl nem volt három!

Lelkes Miklós
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra