2024.03.29. - Auguszta

A róka és a szamár

Az erdõszéli házikó gazdája ugyancsak szórakozott ember volt. Bement a városba, de elfelejtette betenni maga után az ajtót.

Néhány veréb beugrált a szobába, onnan a konyhába. Megvendégelték magukat az asztalon talált kalácsmorzsákkal.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A madarak felkeltették egy róka figyelmét. Õ óvatosabb volt náluk, de végül, miután meggyõzõdött róla, hogy nincs ember a házban, õ is besompolygott.

Amint nézelõdött, jobban kinyilt az ajtó, nyikorgott. A róka bebújt a szekrénybe, de megkönnyebbülten látta a kulcslyukon át, hogy csak a gazda szamara merészkedett be utána. Kibújt hát a szekrénybõl, és arról kérdezgette a szamarat, hogy hol találhatna a házban eleséget.

A szamár nem volt otthonos a ház belsejében, mert eddig sohasem engedték be oda. Az istálló volt az õ szállása. Ám segítõkészen tanáccsal szolgált:
- Tudod mit? Öltözz fel a gazda ruháiba, és menj be te is a városba. Ott a piacon, ezekben az emberruhákban, senki sem veszi észre, hogy róka vagy. Az arcod, persze, takard el valamivel.

Heveredj le a földre, és tarts magad elé a kalapot. Az emberek, én is láttam nemegyszer, amikor gazdám a városba cipeltetett velem ezt-azt, pénzt dobnak az ilyen kéregetõ koldus kalapjába. A pénzen végül tyúkot vehetsz és jóllakhatsz. Persze, nekem is hozz egy zsákocska zabot a jó tanácsért!
A róka meghányta-vetette magában a dolgot, és úgy döntött: így tesz. Szamárság nem hallgatni az okos szóra, még ha szamár mondja is!

Nehéz volt a lábaira felhúzott csizmákban elvergõdnie a városig, de az emberek tényleg dobtak pénzdarabokat a kalapjába. Gyûlt-gyûlt a tyúkocskára való...

Sajnos, a balszerencse két agarat is elhozott a piacra. Ezek rögvest megérezték a rókaszagot, - és neki a lomposfarkúnak! Eldobta a róka a kalapot, szétgurult a pénz, csizmáit és nadrágját pedig a két agár kapta a fogai közé. Ez utóbbi volt szerencséje a balszerencsében, mert amig a kutyák lehúzták róla a csizmákat és a nadrágot, õ így nyert néhány pillanatnyi elõnyt. A két agár egészen az erdõszélig üldözte, de nem tudták utólérni. Visszafordultak.

- No hoztál nekem zabot?! - tudakolta a rókától a szamár.
- Zabot nem hoztam, de nagyon zabos vagyok! - felelte a róka. Nem is tudom, te szamár szamár, hogy te vagy-e a nagyobb szamár, vagy én, aki megfogadtam a te szamár tanácsod!

Lehet, hogy a róka szavai igazságtalanok voltak, de annyi bizonyos, hogy nem minden tanács kalács. Egy tanács hallatán jól meg kell fontolni, hogy mi sülhet ki belõle!

Lelkes Miklós
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra