2024.03.29. - Auguszta

Megjósolják áldozatuk helyzetét a köpködõ kobrák

A legtöbb mérgeskígyó halálos harapásáról ismert, néhányuk azonban inkább leköpi áldozatát. A köpködõ kobrák félelmetes pontossággal találják el a rájuk támadó ellenség szemét - most kiderült, hogyan.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Bruce Young, az amerikai Massachusetts Lowell Egyetem kutatója köpködõ kobrákat tanulmányozott Dél-Afrikában. Egy plexiüvegbõl készült szemellenzõvel követte a rá köpõ kígyók mérgének útját. Észrevette, hogy az állatok feje röviddel a méreg kibocsátása elõtt rándult egyet.

A bonni egyetemen dolgozó kollégájával, Guido Westhoffal együtt megpróbálták elemezni, hogyan "finomhangolják" a kobrák a méreg útját. Gyorsulásmérõkkel szerelték fel Young rostélyát, és 500 kép/másodperc felbontásban rögzítették a kobrák mozdulatait, miközben a kutató elõttük mozgatta a fejét. Hat héten át több mint száz köpést sikerült felvenniük - tudósít a ScienceDaily hírportál.

Young mozdulatait elemezve feltûnt, hogy a köpések elõtt 0,2 másodperccel mindig rántott egyet a fején. Úgy tûnik, az állatok mindaddig követték mozdulatait, és 0,2 másodpercbe telt, míg a hirtelen rándulásra reagáltak.

Mivel azonban Young a rángást követõen is mozgott, felmerült a kérdés, hogyan találják el a kobrák mégis ilyen nagy pontossággal a szemét. A kutatók ezért összehasonlították a kígyók fejmozdulatait a rángás pillanatában, mire kiderült, hogy mind abba az irányba gyorsították fejük mozgását, amerre Young szemei mozdultak. Megjósolták tehát, merre lesz a célpont 0,2 másodperc múlva, és oda irányították mérgüket.

Összefoglalva tehát a köpködõ kobra egészen a támadást kiváltó ingerig követi ellenfele mozdulatait, majd azt követõen megjósolja, hol lesz annak szeme 0,2 másodperc múlva, és oda lövelli ki mérgét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra