2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A korai csótányok háromdimenziós virtuális fosszíliáját alkották meg brit kutatók

A háromdimenziós modellel annak az Archymylacris eggintoninak a kövületeit "keltették életre", amelyet a modernkori csótányok, imádkozó sáskák és termeszek õsének tekintenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ominózus rovar, amelynek kövületei 2-9 centiméter hosszúak és 4 centiméter szélesek, a karbon földtörténeti idõszakban, 359-299 millió évvel ezelõtt élt. Ez egy olyan idõszak volt, amikor az élõvilág épp csak elkezdte a szárazföld meghódítását.

"A karbon idõszakot néha a csótányok korának is nevezik, hiszen az Archymylacris eggintoninak és +rokonságának+ fosszíliái nagy számban kerülnek elõ világszerte. Ezek koruk legelterjedtebb rovarai voltak" - hangsúlyozta Russel Garwood, az Imperial College London kutatója.

A Garwood és kollégái által megalkotott háromdimenziós modell révén a tudósoknak elõször nyílik lehetõségük megvizsgálni, hogy milyen fizikai tulajdonságai segítségével boldogulhatott az Archymylacris eggintoni a korai erdõk talaján. A vizualizációnak köszönhetõen kiderült, hogy lábain valamiféle "tapadókorongok" voltak, azok segítségével volt képes olyan sima felületeken közlekedni, mint amilyenek a fák levelei. A tudósok szerint valószínûleg a fák levelein, távol a ragadozóktól rakhatták le petéiket.

Az õscsótány végtagjain "karmok" is voltak, amelyek megkönnyítették a mászást olyan durva felületeken, mint a fakéreg. Így akár fákra is menekülhetett ellenségei elõl, másrészt a magasban található élelemforrással változatossá tehette étrendjét. Végtagjai meglehetõsen hosszúak voltak, vagyis az õscsótány igen fürge lehetett, ha futni kellett.

A rovar szájszerve olyan, mint a modernkori csótányoké, ebbõl kiindulva feltételezhetõ, hogy étrendje is hasonló volt: rothadó leveleket és rovarmaradványokat fogyasztott elõszeretettel.

"Úgy véljük, hogy a csótányok õsei idejük jelentõs részét az erdõben, a talajon tölthették, ahol rengeteg volt a rothadó növényi és rovarmaradvány. Ez valóságos rovarmennyország lehetett" - vélekedett Russel Garwood.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra