2024.04.19. - Emma

GPS-el keresik a galambraj vezérét

Az Oxfordi Egyetem kutatói galambokra erõsített parányi méretû mûholdas nyomkövetõkkel vizsgálják a galambrajok összetartási és irányváltozatási stratégiáit, amelynek alapján remélik, hogy magyarázatot találhatnak a kollektív emberi viselkedési mintákra is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vizsgálatot végzõ brit és magyar kutatók speciális, mindössze 16 grammos mûholdas navigációs rendszerrel (GPS) szerelt hátizsákokat erõsítettek 10 postagalambból álló rajra, amelynek mozgásából próbálják kikövetkeztetni a csapat együttes és összehangolt mozgásához szükséges vezetõi szerepek eloszlását.

Az eddigi eredmények szerint a rajban repülõ egyedek többsége részt vesz a döntéshozatalban, azonban egy rugalmas rangsor szerint egyes galambok nagyobb részt vállalnak a vezetésben, mások pedig jobban hajlandók ezeket követni.

A nyomkövetõkkel a kutatók térben és idõben voltak képesek elemezni a madarak közötti kapcsolatokat, illetve a másodperc törtrésze alatt lezajló döntéshozatali mozzanatokat.

"A madarak közti hierarchikus rendszer rugalmasan változik, és a rajban betöltött vezetõi szerep is gyakran cserélõdik" - mondta Bíró Dóra, az Oxford Egyetem Állattani Tanszékének kutatója.

A kutatók a késõbbiekben arra próbálnak magyarázatot találni, hogy ez a kifinomult vezetõi rendszer milyen evolúciós elõnyöket nyújthat az egyedeknek, összehasonlítva azokkal a stratégiákkal, ahol mindig csak egy állandó vezetõ létezik, illetve ott, ahol mindenki egyenlõen vesz részt a döntéshozatalban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra