2024.04.24. - György

Új óriásvaránuszt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken

Eddig ismeretlen óriásvaránuszt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken. Az állat gyümölcsökkel táplálkozik, fákon él, hossza pedig eléri a két métert, súlya azonban alig 10 kilogramm. Színe fekete és sárga. Más gyíkfélékhez hasonlóan két hemipénisze van.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az újonnan felfedezett varánuszféle ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelyikhez a komodói varánusz, a világ ma ismert legnagyobb termetû gyíkféléje.

Biológusok az ázsiai ország egyik északi szigetén, Luzonon bukkant rá az állatra, amely a harmadik ismert "vegetáriánus" varánuszféle. A nemzetközi kutatócsoport a brit Royal Society Biology Letters címû folyóiratában számolt be a felfedezésrõl.

Az állat a Varanus bitatawa nevet kapta, a szakemberek mérete, színe, illetve öröklött tulajdonságainak rendszerezése nyomán sorolták be új fajként. A biológusok még tavaly nyáron jutottak hozzá helyi vadászoktól egy kifejlett hím példányhoz. A Varanus bitatawáról már 2001-ben láttak felvételeket, de a faj olyannyira rejtõzködõ, hogy létét csak 2009 nyarán tudták megerõsíteni a szakemberek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra