2024.03.29. - Auguszta

Fekete sery

Fekete sery
A fekete sery egy Szlovákiából származó kutyafajta. Vérvonala ó német juhász kutyáktól, schnauzerektõl és belga juhászkutyáktól származik. Tudatosan az 1980-as évektõl kezdték tenyészteni. A fajta nemzetközi elismertsége azonban 2001-ig várhatott magára. Neve a kutya színére és a fajta kitenyésztõjének, Sery nevére utal. Arányos kutya, a lágy külsõ vonalak kiváló belsõ harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak. A koponya enyhén széles, a fülek között lapos, oldalai fokozatosan és simán kicsit vékonyodnak el az orrig. Az arcorri rész erõs, hossza megegyezik az agykoponya hosszával.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, fekete árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek. A szemei egymástól távolabb ülõk, oválisak, közepesen nagyok, színe a legsötétebb barnától a legvilágosabbig lehet. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens. A fülek nagyobb méretûek, nem ülnek túlságosan közel egymáshoz, puhák. A kis fülek kizáró oknak számítanak, ellentétben a leesõkkel. A fogak épek, erõsek. Az ollós harapás a kívánatos. A nyak mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el. A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felsõ lábak jól csontozottak, egyenesek, szembõl nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis. A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas enyhén mély, mérsékelten széles, izmos. A lágyék felhúzottabb. A far széles, izmos. A comb hosszú, széles izmos. A térd jó szögelésû, a csánk mély, erõs, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak. A mancsok oválisak, jól párnázottak, erõsek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erõsek.

A farok mélyen tûzött és tartott, csánkig érõ, szõrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé. Nem hiba, ha farok végén hurok található. Szõrzete dupla. A fedõszõrzet sûrû, közepesen texturált. A rövid, sûrû, puha aljszõrrel együtt kiváló védelmet nyújt az idõjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szõrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szõrrel jól fedett. Engedéjezett a hullámzott szõr is. Rövid szõrû példány esetén a szõr rövid, durva tapintású. A hosszú szõrû példányok szõrzete hosszú a füleken, a mellsõ hátsó lábakon. Zászlós, hosszú szõr található a csánkrésznél és a farkon. Ismert drótos szõrû példány is, ekkor a szõr hosszúsága maximum 20 cm lehet. A pofán bajusz és szakáll van. Alapesetben fekete színû, de lehet szürke, kékes-mahagónis fekete is. A fehér, barna jelek engedélyezettek, de nem lehetnek uralkodóak. A kanok marmagassága általában 59–67 cm között mozog, a szukáké 56–62 cm között. Mindkét nem esetében lehet 3 centiméternyi eltérés. Az átlagos testtömeg 20–30 kg.

Gazdájához ragaszkodó. Az emberekhez nagyon kedves, gyerekszeretõ, ám ha kell védelmezi gazdáját és családját. Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvû vagy agresszív. Ideális minden munkavégzésre. Az állat szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsát alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni. Futása gepárdra emlékeztet.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra