2024.04.20. - Tivadar

Kutyamorgás, és ami mögötte van

A kutya morgása rejtett tartalmat is közvetít - derül ki egy magyar-osztrák kutatásból. A kutya hangadásáról eddig nem volt tudott, hogy van funkcionális tartalma, tehát hogy az állatok külön hangot alkalmaznak eltérõ információk közlésére.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Animal Behaviour címû szaklap áprilisi számában az ELTE, a Bécsi Egyetem és a szintén osztrák Konrad Lorenz Intézet etológusai olyan kísérletrõl számolnak be, amely során egy kutyát és egy ízletes csontot helyeztek egy helységbe. Mihelyst a kutya közeledni kezdett a csonthoz, a kutatók egy, a táplálékát õrzõ fajtárs morgását játszották le neki. Az esetek többségében a kutya ezt követõen megtorpant - írja a Science magazin internetes hírportálja (http://news.sciencemag.org) a tanulmányra hivatkozva. - Ha azonban a kutatók egy idegenre morgó kutya hangját játszották le - amely az emberi fül számára az elõbbihez meglehetõsen hasonlóan hangzott - a kísérleti kutya nem zavartatta magát, és megszerezte a csontot.

Az etológusok a jelenségbõl arra következtettek, hogy a kutyamorgás nem általános ellenséges figyelmeztetés, hanem tartalommal is bír. Az állatok kognitív képességeit kutató tudósok körében központi téma, hogy az állatok képesek-e ily módon kommunikálni. Egyes majmok például hangjukkal jelezni tudják az általuk megpillantott zsákmányállat faját. Kutyáknál ez az elsõ alkalom, hogy a mögöttes tartalom napvilágra került.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra