2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tilos a gömbakvárium a halaknak, hosszabb lánc kell a kutyáknak

Március 1-jén lépett életbe a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet, amely a házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozza, és egyebek mellett az akvaristák, valamint a kutyatulajdonosok számára ír elõ új szabályokat - derül ki a Magyar Közlöny 27. számából.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az állatok jobb életkörülményeinek biztosítására irányuló rendelkezés - amelynek betartását a helyi jegyzõ bármikor ellenõrizheti - egyik újdonsága, hogy megtiltja a halak gömbakváriumban való tartását. A rendelkezés szerint a madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani. Az indoklás szerint ugyanis a gömbformák veszélyeztetik az állatok testi épségét.

A kutyatartást is szigorították, csak azonosító chippel ellátott ebeket lehet ugyanis eladni. A kutyákat tartósan tilos tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncra kötve tartani. Egy kennelben több kutyát tartva pedig ebenként minimum hat négyzetméteres életteret kötelezõ biztosítani számukra.

Kutyát közterületen - a kutyafuttatók kivételével - csak pórázon szabad sétáltatni és csak olyan személynek, aki képes a kutyát irányítani. Szájkosarat viszont az utcán nem kötelezõ négylábú társakra tenni, csak ha agresszívek.

Különbözõ fajhoz tartozó állatok csak úgy tarthatók együtt, ha ez egyik állat testi épségét sem veszélyezteti, és idegi megterhelést sem okoz nekik. Agresszív állatokat pedig egyszerûen tilos bármilyen más állattal együtt tartani.

Az állatok étrendjét és tartási körülményeit egyébként is úgy kell kialakítani, hogy azok a leginkább emlékeztessenek természetes életmódjukra. A kereskedõk „kezelési útmutatót” kötelesek továbbá adni valamennyi házi kedvencként tartott állathoz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra