2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fáraókutya

Fáraókutya
A fáraókutya elegáns,erõs felépítésû állat. Hátvonala majdnem vízszintes, a fara enyhén lejtõs. Mellkasa a könyökéig ér, bordái szépen íveltek. Hasa enyhén felhúzott. A közepes magasságban tûzött farok a tövénél vaskos, majd kihegyesedik. Nyugalomban lelóg-de soha nem a hátsó lábak közé, és ilyenkor a csánkig ér. Amikor az állat figyel vagy mozog, farkát ívben felemeli. Lábai erõsek, akárcsak a mancsai. Hosszú,enyhén ívelt, feszes és izmos nyaka van. A fej ék alakú, a koponya hosszúkás és feszes. Az arcorri rész általában valamivel hosszabb, mint a koponya.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Oldalról nézve az orrnyereg párhuzamos a koponyatetõvel, közöttük enyhe stop látható. A viszonylag magasan tûzött fülek eléggé nagyok és felállók. Szemei ovális alakúak, értelmes tekintetûek. A fáraókutya harapása erõs, ollószerû. Szõrzete rövid és fényes. A szõrzet a világostól a sötétig terjedõ árnyalatú vörösesbarna. A fehér farokcsúcs igen elõnyös. Némi fehér szín a mellkason és lábujjakon, továbbá egy keskeny fehér orrcsík még megengedhetõ.

A fáraókutya játékos, értelmes és barátságos,viszonylag engedelmes és kedves természetû eb. Szorosan kötõdik gazdájához és családjához, anélkül,hogy túl tolakodó lenne, s a lakásban általában igen nyugodtan viselkedik. Kiegyensúlyozott és jóindulatú, emellett eléggé éber és bátor is. Igen kitartó, és jól fejlett vadászösztöne van. Ez a kutya néha dominánsan viselkedik fajtársaival szemben.

A gyerekekkel rendszerint jól kijön, az idegenekkel szemben viszont tartózkodó, de nem agresszív, és nem is félénk. Nem ajánlott macskákkal és más háziállatokkal együtt tartani, mivel azokat zsákmánynak tekinti. Megfelelõ módszerekkel, a kora kölyökkorban kezdett neveléssel azonban elérhetõ, hogy békésen együtt tudjon élni egy nyugodt természetû macskával.

A fáraókutya a legrégebbi háziasított kutyafajta. Két, gazellára vadászó kopót kör alakú lemezen ábrázoltak mintegy 4000 évvel Krisztus elõtt, bizonyára még az elsõ dinasztiát megelõzõen. A kutya, legkivált a vadászó kutya bensõséges szerepet játszott az õsi Egyiptom királyainak és nemeseinek mindennapi életében. Nem meglepõ hát, hogy síremlékeik falán gyakoriak a kutyákat ábrázoló vésések. A fáraókutya közepes nagyságú kopó, elegáns, erõteljes és gyors. Intelligens és szeretetteljes, bohókás természetû, igen jól elvan a gyerekekkel, de idegenekkel szemben eleinte kissé félénk. Vadászaton lelkes és gyors. Eltérõen az angol agártól, mind a szagot, mind pedig a "látványt", azaz a prédát követve tud vadászni.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra