2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Basset hound

Basset hound
A Basset hound több változatban ismert, a vérebek közé sorolható kutyafajta. A basset szó francia eredetû, jelentése a bas/basse („alacsony”) szóból ered. Legtöbb fajtája Franciaországból származik. Elõször a 16. század közepén jelent meg. Falkában szeret legjobban vadászni. Nyugodt és érzelmes, de – vadászkutya lévén – zsákmányát (étel, játék vagy ezeknek vélt más tárgyak) egyes esetekben agresszívan megvédi. Háziállatnak alkalmas: bolondos és kedves kutya. A felnõtt egyedek mély hangú, öblös ugatása elsõ hallásra ijesztõnek tûnhet. Alkalmas városi és vidéki életre is. Szereti a gyerekeket. Néha csökönyös szokott lenni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A basset hound rövid, tacskólábú, viszonylag laza bõrû, testes kutya. A fara hosszú és magas, széles háta vízszintes. A hátvonala a lágyékánál enyhén íves lehet. A bordák szépen íveltek és erõsen hátrahúzottak. A szegycsont kiugró, a könyökök igen közel vannak a testhez.

A test hátsó része hátulról nézve igen erõs és lekerekített. A viszonylag hosszú farok a gerinc egyenes folytatásának tûnik; a tövénél vastag, majd kihegyesedik. Járás közben a kutya szabályaként begörbíti, és úgy emeli meg; de a farok soha nem kunkorodik gyûrûbe, és nem is áll egyenesen felfelé. A rövid,erõs mellsõ lábak csontozata igen vaskos.
Szembõl nézve az alkar enyhén befelé hajlik. A térdízület szépen kirajzolódik. A basset houndnak jókora, macskaszerû mancsai vannak, igen erõs talppárnákkal. Izmos nyaka eléggé hosszú és szépen ívelt; a lebernyeg nagy, de nem túlzottan. A koponya boltozatos és kupola alakú, a tarkónyúlvány jól kivehetõ. A stop enyhe. Az arcorri résznek karcsúnak, de nem csõrszerûnek kell lennie.

Oldalról nézve az orrnyereg és a koponyatetõ párhuzamosnak tûnik. A felsõ ajkak jócskán rálógnak az alsókra, és eltakarják azokat. A keskeny, rugalmas fülek valamivel a szem vonala alatt tûzöttek, s jóval túlnyúlnak az orron; rendkívül nagyok, lelógnak és befelé hajlanak. Nagy, beesett, bánatos, rombuszformájú szemei vannak. A szemei nem lehetnek sem kidülledõk, sem túl mélyen ülõk. A basset hound harapása ollószerû.

A fényes,rövid és sûrû szõrzet nem lehet túl finom tapintású. A hosszabb szõrzet kifejezetten nem kívánatos. A fajtánál minden kopószín megengedett, de a bi- és trikolór, azaz két- és háromszínû egyedek a leggyakoribbak. A háromszínû basset hound rendszerint barna, fekete és fehér, míg a kétszínûnél a fehér-vörös kombináció jellemzõ. A szemek a szõrzet színétõl függõen közép-, illetve sötétbarnák, de soha nem lehetnek sárgák.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra