2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kifutójába került a Washingtonban született kínai panda

Elõször mutatkozott kedden a nyilvánosság elõtt várva várt hazaérkezése óta a Washingtonban született óriáspanda, a hím Taj-san (Tai Shan), amikor körülcammogta új kínai otthonát.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az óriáspanda a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, Jaan (Ja,an) városában kapott új hajlékot. A látogatók és a személyzet ujjongtak és integettek a pandatenyésztõ központban, amikor az amerikai fõvárosban nevelkedett négyéves bambuszmedve egy világoszöld homokfutón ketrecben megérkezett körülkerített területéhez, és beterelték egy 30 négyzetméteres helyiségbe, amelyhez egy hatalmas kert tartozik.

Taj-san és egy másik Egyesült Államokban született óriáspanda, a hároméves Mej-lan (Mei Lan) februárban tért vissza Kínába. Szüleiket egy pandavédõ program keretében kölcsönözték amerikai állatkerteknek. Washington és Peking egyezsége alapján a kölcsönadott óriáspandáknak vagy a világra jött bocsoknak vissza kell térniük Kínába, ahol egy tenyészprogram résztvevõi lesznek.

Kínába érkezése óta Taj-sant a látogatóktól elzárva, karantén alatt tartották a tenyészközpontban, ahol állítólag jól alkalmazkodik új környezetéhez. "Visszatérése után egy hónappal Taj-san nagyon hozzászokott az itteni ízekhez, a levegõ illatához, az éghajlathoz és hazája környezeti viszonyaihoz. Egyre jobban kijön a gondozóival is" - mondta a központ igazgató-helyettese. "Nagyon boldog élete van".

Lassan a nõstény Mej-lant is ki kell engedni a karanténból, de egyelõre nem lehet tudni, mikor mutatják meg a látogatóknak.

A tenyésztõk nem vesztegetik az idejüket és máris azt tervezgetik, hogyan járulhat hozzá Taj-san veszélyeztetett faja gyarapodásához. "Kellõ szabadságot fogunk adni neki a szaporodáshoz. Amikor már elég érett lesz, különbözõ szexpartnereket mutatunk majd be neki, hogy válasszon közülük. Természetesen ehhez most még túl fiatal" - magyarázta az igazgató-helyettes. Az óriáspandák fogságban általában 5-6 éves koruk körül lesznek ivarérettek.

Mintegy 1600 óriáspanda él vadon és további 290 fogságban, tenyészprogramok keretében világszerte, fõként Kínában.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra