2024.04.17. - Rudolf

Macskadolgok

A lakásban tartott macska számára mindenképpen biztosítsunk illemhelyet. A macska wc-je praktikus kialakítású, könnyen tisztítható, egyben higiénikus kell legyen.

A macskák tiszta állatok és elvárják, hogy illemhelyük is tiszta legyen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Elõször is jelöljünk ki egy megfelelõ helyet a lakásban, ahová a macska wc-t helyezzük. Praktikus okokból leggyakrabban a fürdõszobába teszik a macskatulajdonosok, mert a fürdõszobai járólapot könnyû tisztítani, adott esetben fertõtleníteni. Természetesen a lakás más pontját is kijelölhetjük, a lényeg az, hogy a macska számára mindenkor elérhetõ legyen. Ha kedvencünket megismertetjük vele, a kölyök macska 1-2 nap alatt rászokik a használatára.

Ma rengeteg féle toalettet vehetünk. Minimum méretük 30x40 cm legyen, hogy a macska kényelmesen elférjen benne. Létezik hagyományos alomtálca, ami leginkább egy tepsihez hasonlítható és többnyire mûanyagból készül. Vannak azonban esztétikus, zárt kialakítású macska wc-k is. Ez a fajta illemhely általában két részbõl áll: egy aljzat és a hozzá passzoló tetõrész adja ki a házikót. Vannak olyanok is, amelyek csapóajtóval felszereltek, így a kellemetlen szagok szinte egyáltalán nem jutnak a légtérbe. Bármilyen macska wc-t is használjunk, célszerû macska alommal. Ebbõl is nagy választék kapható. Ezek az egészségre ártalmatlanok, megkötik a szagokat és magukba szívják a nedvességet, így az alom egy tömbben eltávolítható.

Találkozhatunk szagosított, gyönyörû hófehér kõzetekkel is, valamint tappancsbarát, csíraölõ és porzásmentes változatokkal is.

Költségkímélés céljából ne próbálkozzunk otthoni megoldásokkal (homok, újságpapír, faforgács), mert a fent említett kedvezõ tulajdonságokkal ezek nem bírnak. Amellett, hogy nem higiénikusak, kedvencünk egészségére is károsak lehetnek.

Bármilyen alomtálca, illetve alomtípus mellett döntünk, a rendszeres tisztítás elengedhetetlen. A macskák ha már használták az almot, elõfordulhat, hogy még egyszer nem piszkítanak bele, csak a tisztítás után. Az almot, illetve az alom használt részét naponta cseréljük, de idõnként az alomtálcát is öblítsük át tiszta vízzel. Ne használjunk fertõtlenítõszereket, csak az alomtálca alatt és körül.

Idõvel magába szívja az ammóniaszagot a tálca (fõként a mûanyag), ilyenkor cserélni szükséges. A mûanyag alomtálcát a cica karmai is könnyen tönkreteszik. Kipróbálhatjuk a szén alapú szagmegkötõ filtereket is, de különbözõ macskalom szagtalanító spray-k is forgalomban vannak.

Az ürülék higiénikus eltávolítása nagyon fontos, fõleg az állapotos hölgyek vigyázzanak. Használhatunk hozzá alomlapátot is, amit szintén öblítsünk el használat után.
Végezetül fontos, hogy az almok tisztításakor mindig figyeljük meg az állat ürülékét, hiszen ha rendellenességet tapasztalunk, az számos betegség jele lehet.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra