2024.04.20. - Tivadar

Bürokratáktól megmenekült mackó

Bürokraták egy fiatal barnamedve életére törtek Csuvasföldön, de a moszkvai fõhatóság megmentette az állat életét, és megfelelõ papírokkal is ellátta a mackót, hogy többet ne zaklathassák a gazdáját.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Miska - így hívják a medvét - 2007-ben került a Szergej nevû üzletemberhez. Pici bocsként kamionosok találtak rá az út szélén, betegen, életveszélyben. Felszedték, és otthagyták egy út menti kávézóban. Szergej ketrecet építtetett neki, a helyi szakácsok külön fõztek rá, és Miska meggyógyult, szépen fejlõdött, kifényesedett a bundája.

Eljutott azonban a történetet a helyi természetvédelmi és a halászati-vadászati hatósághoz, amely nem hatódott meg, hanem a bürokrácia teljes szigorával és tompaságával lecsapott rá. Állami tulajdonnak nyilvánította a mackót, és elrendelte, hogy a jogszabályok értelmében árverésre kell bocsátani, vagy le kell lõni.

Elõbb megpróbálták átadni egy cirkusznak, de Miska nem bizonyult elég tehetségesnek, és egyetlen állatkert sem tartott igényt rá. De az erdõbe is hiába próbálták visszaengedni, mindig visszatért. Ekkor a halászati-vadászati hatóság a törvénytõl kicsit eltérve ideiglenes lakhatási engedélyt adott Miskának, Szergejt meg kötelezte a ketrec megnagyobbítására és megerõsítésére. A másik hatóság azonban békíthetetlen maradt, és kitartott a törvény betûje mellett.

Ezen aztán feldühödtek az emberek, és Miska ügye hamarosan központi kérdéssé vált a helyi és a szövetségi szervek érintkezésében. A helyiek - a falubeliektõl egészen a kormányzóig - védték, a szövetségi hatóságok viszont nem adták fel. Miskát lefoglalták. Egy ideig otthagyták Szergejnél, mert nem tudták hová tenni, de aztán elvitték egy vadgazdaságba. Közben megpróbálták rábízni az állatot az állami vagyonkezelõre, amely azonban a legkevésbé sem hajlott rá.

A csuvas bürokraták arra hivatkoztak, hogy a helyzetet bármi áron összhangba kell hozni a törvénnyel.

Végül a szövetségi természetvédelmi minisztérium döntött úgy a minap, hogy a csuvasföldi hivatalnokok eljárása törvénysértõ, és Miskát vissza kell költöztetni gazdájához, Szergejhez, de most már hivatalos, "állandó bejelentõvel", vagyis megfelelõ papírral, hogy többet ne köthessen bele a bürokrácia.

A történetrõl beszámoló Komszomolszkaja Pravdának egy szakértõ elmondta, Miska esete iskolapéldája annak, hogy számtalan magas beosztású csinovnyik, helyi és szövetségi hatóság foglalkozik kitartóan egy olyan problémával, amely valójában nem létezik. Ezen kívül azt is jelzi, hogy a szövetségi és helyi hatóságok rendszerével is gond van.

Az olvasók Miska történetéhez fûzött megjegyzéseikben a leggyakrabban az a javaslat tûnt fel, hogy a bürokratákat "kellene lelõni", és akkor mindjárt fellendülne az orosz gazdaság, sõt rendezõdne a gondok jelentõs része.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra