2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A majmok nem eresztik bõ lére mondandójukat

A makákók jóval többször adnak ki rövid hangot, mint hosszút - fedezték fel brit kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az emberi nyelvben is felfedezhetõ ez: a leggyakrabban használt szavaink, az "egy" és az "a" kimondásához sem kell sok idõ.

Stuart Semple, a brit Roehamptoni Egyetem kutatója szerint ez a tény segíthet többet kideríteni az emberi nyelv eredetérõl. Az úgynevezett rövidség törvénye alapján minél rövidebb egy szó, annál gyakrabban használjuk, míg a hosszabbakat jóval ritkábban. "Ezáltal hatékonyabb a kommunikációnk, mert nem tart örökké, amíg a másikkal dolgokat közlünk. És ez az összes nyelvre érvényes" - magyarázta Semple.

Semple kutatótársaival egy tajvani makákófajt (Macaca cyclopsis) vizsgált meg tüzetesebben, hogy kiderítse, vajon az állatvilágban is érvényes-e a rövidség törvénye.

A makákók gyakran kommunikálnak hangokkal: 35 különbözõ hangjelzéssel rendelkeznek, igaz, ezek pontos jelentése még magyarázatra vár. A kutatók a hangadás hossza és alkalmazásának gyakorisága közötti összefüggést elemezték.

Úgy tapasztalták, hogy a legtöbbször kiadott hangok - üdvözlések, morgások, kedveskedések - igen rövidek voltak: ezek alkották a mindennapi szókincsüket. Azok pedig, amelyek ritkán fordultak elõ - például üvöltések vagy síró hangok - nagyon hosszúra nyúltak.

A makákók nem csak idõt és energiát takarítanak meg ezzel, de így sikerül azt is elkerülniük, hogy a ragadozók túlzottan felfigyeljenek rájuk - idézte a kutatókat a BBC.

Az emberek és a makákók közötti hasonlóság utalhat arra, hogy közös õsünk is alkalmazhatta a "rövidség törvényét".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra