2024.04.19. - Emma

Tragédia: Több száz rénszarvas fulladt vízbe! (szörnyû képpel)

Az állatok egy befagyott tó közepén megtorpantak...

...és a háromezer rénszarvasból álló csorda alatt beszakadt a jég.

Több száz rénszarvas fulladt vízbe Svédország északi részén, amikor a téli legelõre vonuló csorda alatt beszakadt a jég.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A mintegy 3000 rénszarvasból álló csordát a számi népcsoporthoz tartozó pásztor a szokásos módon terelte, azonban amikor a befagyott Kutjaure-tó közepén jártak az élen haladó állatok megtorpantak.

A visszaforduló rénszarvasok miatti zûrzavarban a csorda körbe-körbe kezdett járni, amitõl a tó jege beszakadt, az állatok közül több százan megfulladtak. A jégbe szakadt rénszarvasok egymást taposva próbáltak kijutni a vízbõl - mondta Erik Gustavsson a norrbotteni közigazgatási hivatal vezetõje.

A térségben õslakosnak számító számik (a közkeletû lapp elnevezést sértõnek tartják) 9 ezer évvel ezelõtt telepedtek le rénszarvascsordáikkal Európa legészakibb részén.

A térség négy országában manapság 70 ezerre teszik a népcsoport létszámát. Svédországban mintegy húszezren élnek, fõ megélhetési forrásukat még manapság is a rénszarvascsordák biztosítják, amelyeket évtizedeken át ugyan azon az útvonalon terelnek a nyári legelõkrõl a telelési területre.

A csorda tulajdonosa, Bertil Kielatis elmondta, hogy életében még nem látott ehhez hasonlót, és még neki sem sikerült megfejtenie, hogy mitõl zavarodtak meg az állatok. Elképzelhetõ, hogy valami megijesztette õket - magyarázta.

A csorda tenyészértéke miatt a gazdasági kár több százezer dollárra tehetõ.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra